Лудо преобразяване на кухня само с тиксо, боя и много въображение


Ако сте живели под наем, положението ви е познато: остарели шкафове, настилки и плотове с линулеум, разпадащи се панти и дръжки. Дизайнерът Антони Джанакакос е попаднал на подобен случай, когато се е преместил в последният си апартамент. Но като дизайнер (компанията му Anthony George Home проектира интериори, както и текстилни изделия) и безстрашен изпълнител на „направи си сам“ проекти, той не е бил склонен да живее в подобна ситуация, така че се е обърнал към два скромни ресурса: хартиено тиксо и тебеширена боя.

„Първото нещо, което исках да направя, когато влязох в апартамента беше да боядисам стените в черно“, спомня си Джанкакос за непосредственото си желание да промени външния вид. Но като максималист в сърцето си, той е знаел, че иска да направи нещо отвъд драматичната монотонност. Като наемател би било проблематично да слага тапети и той накрая осъзнал: „Аз бих могъл наистина да преобразя пространството само с боя – не е задължително да е с тапети.“ Скоро след това той открил тебеширената боя с восъчно завършена обработка, изобретена от Ани СлоунДжанакакос е решил да покрие цялата си кухня с нея.


За вдъхновението си дизайнерът си спомня, „Отправната точка беше Лисабон.“ Всичките му текстилни линии по подобен начин са вдъхновени от градовете по света. Той е решил да се съсредоточи върху три отличителни черти на португалския град: цветовете, плочките и графитите.

Джанакакос е махнал вратите на шкафовете и ги е боядисал заедно с техните рамки в тъмно синьо, напомнящо за яркия цвят, който се намира из целия град. „Това беше много трудоемък проект, който отнема много време“, смее се дизайнерът. „Но в крайна сметка смятам, че си заслужаваше.“


По стените той е съчетал тухлени мотиви на долната половина с вдъхновен от графити дизайн отгоре. „Всичко, което направих, беше да залепя тиксото, да боядисам и да отлепя тиксото. Остана този прекрасен мотив, наистина наподобяващ плочки“, обяснява Джанкакос за геометричния модел, който той първоначално нарисувал на хартия. След това частично е импровизирал, докато е поставял тиксото на стената, така че мотива да изглежда случаен. „Тогава ръчно нарисувах завъртулките от горе.“

„Исках да изглежда забавно и модерно, да има грубия външен вид на графитите и уличното изкуство“, казва той. Процесът с тебеширената боя включва два слоя, последвани от восъчен лак след като слоевете изсъхнат, така че Джанкакос е завършил проекта в продължение на няколко дни.

След като шкафовете са инсталирани отново и боята изсъхнала, той е избрал нови, модерни черни дръжки и панти от Nest Studio за шкафовете, след което е боядисал плотовете в черно, за да съвпадат.

След тази завършена фаза от проекта, дошло време да обзаведе пространството. В едно кътче дизайнерът е поставил обикновена пейка във форма на блокче, много по-лесно и по-евтино за тапициране отколкото вградения вариант. Облегалката се състои от възглавничка, висяща от стената зад пейката.

Джанкакос е намерил месинговите закачалки на битака в Барселона, а произведението на изкуството по-нагоре е любяща ода за булдога му Дафни. „Обичам да пътувам и наистина чувствам, че моите находки и спомени от цял свят са ми създали вдъхновение за цялата идея на кухнята „, казва Джанакакос.

Неговият съвет за всеки, който иска да предприеме подобен проект ? Ако искате да избегнете здрав разход на депозит за вашето жилище, „Консултирайте се с вашия хазяин, преди да боядисате шкафовете.“

Източник: www.housebeautiful.com

Снимки: Anthony Gianacakos