От днес мобилни пунктове пред всяка болница ще преглеждат пациенти със съмнения за COVID-19


От днес са поставени мобилни пунктове пред всяка болница, където пациенти със съмнение за COVID-19 могат да бъдат тествани и преглеждани. Такива пунктове има вече пред УМБАЛСМ „П. И. Пирогов”, Александровска болница и други лечебни заведения.

Как работят пунктовете и как ще бъдат тествани пациентите със съмнение за коронавирус?

Пред 5. МБАЛ – София също има поставен пункт. Директорът на болницата д-р Борил Петров обясни, че пунктът ще работи с 24-часов режим.

„Колегите, които са в приемния спешен кабинет, когато преценят, че пациентът има съмнителни симптоми, пациентът ще бъде преглеждан в този пункт. Целта е да не се смесват потоците с другите пациенти, и разбира се, с персонала. Екипът ще прецени след прегледа дали трябва да се направи бърз антигенен тест, тъй като той е най-точен, когато пациентът има симптоми”, каза д-р Петров.

PCR тестове в този пункт няма да се правят, уточни директорът. Ако антигенният тест е положителен, пациентът се насочва към личния лекар, където ще им бъдат давани направления за за PCR тестове. Един екип – от лекар и сестра, ще правят прегледите.

„Улеснява се тестването с тези пунктове, а и цялата процедура по приемането на пациентите, особено на тези със съмнителни симптоми за коронавирусна инфекция”, допълни д-р Петров.

Той обясни, че протоколът за лечение на пациенти с COVID-19 е доста обширен и много ще помогне на екипите. Според него, всички въведени мерки досега са адекватни и ефективни.

В COVID отделението на 5. МБАЛ – София няма свободни места, всички 37 легла са заети.

 

Вижте още:

СЗО и Wikimedia в сътрудничество за достоверна информация за COVID-19

Защо се случи кризата COVID-19?