Виж 1към1

Едва 17% от работодателите не прилагат работа от разстояние

Прочети още

Лятна кухня в двора? О, да!

лятна кухня

Няма да е все студено, затова, ако имате двор, време е да помислите не само за цветните лехи, но и за подреждането на своята лятна кухня!

Когато говорим за кухня, без значение дали това е вътрешна или лятна кухня, т.е. на открито, има едно основно правило в дизайна, което трябва да се спази, ако искате да е не само красива, но и практична. Това правило се основава на т.нар. “кухненски триъгълник“, в който попадат хладилникът, работният плот и мивката. Всички те трябва да са близо един до друг, а достъпът до всеки да е безпрепятствен. Следователно и всяка лятна кухня трябва да е проектирана около този “триъгълник”, дори да нямате пълния набор от уреди.

Защо трябва да имате лятна кухня?

Причините са много и всяка една – достатъчна. Личната ни класация обаче извежда на преден план тези три:

1. Пространство за забавление

Външната кухня се превръща в перфектното място за посрещане на гости, неформалмни събирания и веселби до зори от ранна пролет до късна есен. Докато печете вкусни пържоли на скарата или барбекюто, гостите ви могат да ви правят компания с чаша студена бира в ръка, та дори да ви помогнат и с рязането на салатата.

Ако искате да използвате по-дълго време лятната си кухня, можете да помислите за външни отоплителни уреди или да добавите няколко топли одеалца към обзавеждането. Така освен, че ще е топличко, ще бъде и доста по-уютно.

лятна кухня
снимка: Texas Custom Patios // заглавна снимка: Brookes Hill Custom-Builders

2. Пестите от сметките за ток и вода

Може и да ви се струва неубедително, но е факт. Готвенето и печенето на скара ще ви помогнат да поддържате по-ниски разходите за комунални услуги, особено през лятото. Прекарвайки повече време навън, климатикът вътре ще работи по-малко. Освен това намалявате и топлината в дома, която се генерира при готвене вкъщи особено през лятото. Пърженето и печенето на фурна задължително добавят няколко градуса към температурата…

Ще спестите и от сметките за среща с приятели навън. Вече няма да е нужно да се срещате в градината на ресторанта, защото си имате собствена такава.

3. Разширявате жизненото пространство на дома

С нова лятна кухня вие добавяте още функционално пространство към дома си. Предимство, което не е за пренебрегване по принцип, а с оглед на последната една година, в която всичко ни се случва у дома (и работа, и учене, и почивка), можем да го обявим и за топ предимство.

При това изграждането на лятна кухня не е задължително свързано с големи инвестиции. Ако вече имате покрита част от външния си двор е супер, тъй като това, което трябва да направите е само да добавите удобни градински мебели и уреди. Мжеду другото, ако нямате или не ви се инвестира в скъпа скара или барбекю, тук сме ви показали как можете да си изградите сами в няколко лесни стъпки.

лятна кухня
снимка: Stone Acorn Builders

След като ви запознахме с основните предимства на една лятна кухня, сега ще ви представим и някои добри идеи за дизайна на кухнята на открито.

Оформление:

Кухнятана открито трябва да спазва основните принципи на всяка една кухня, както вече споменахме. Спрямо бюджета и личната ви преценка, има някои основни дизайнерски концепции, които могат да ви помогнат за целта.

лятна кухня
Лятна кухня с права линия // снимка: Aqua Terra Outdoors

Кухни с права линия:

Този вид кухни напомнят на кухненски бокс. Те са по-бюджетни и по-приложими за по-малко пространство. Ако поставяте кухнята си до стената на къщата например, уверете се, че използвате незапалими материали, за да можете да защитите фасадата. Проверете два, та ако трябва и три пъти майстора, на който сте се доверили, защото това е нещо, което наистина не искате да сбъркате.

лятна кухня
U-образна кухня // снимка: Chris DiSabatino

U-образни кухни:

Този тип кухни са по-подходящи за по-просторни дворове. Дизайнът включва всички характерни уреди и функционалности, които можете да откриете в кухнята. В това число скара, хладилник, съдомиялна машина, мивка и бар.

Ако имате възможност да си направите такава лятна кухня, много скоро ще откриете, че тя се е превърнала в новата фокусна точка за вашия двор, та доро и за къщата.

лятна кухня
Лятна кухня с островен дизайн // снимка: Backyard-Builders

Кухня с островен дизайн:

Този дизайн е един от най-често срещаните при кухните на открито. Скарата и другите уреди са групирани централно. От една страна това е рентабилен избор, от друга – супер решение за тези от вас, които ще използват мястото активно за купони и забавления. Можете да помислите и за вариант, в който “готварската” част на кухнята е повдигната върху остров, за да отделети още по-осезаемо зоната за релакс и забавления.

Ами, това е! Пожелаваме ви перфектната лятна кухня и във вашия двор. А ако решите, можете да споделите резултатите и в нашата фейсбук група.

Вижте още: