Любители на родопските традиции се събират на фестивалa „Родопоска угодия“


Любители на вкусната храна, на родопските традиции и на удоволствията се събират на първи фестивал „Родопска угодия“ в гр. Девин на 22 и 23 март.

Целта на фестивала е да популяризира традиционната родопска кухня, която предлага изключително разнообразие от уникални, невероятно вкусни и здравословни ястия, приготвени от продукти, които ни дава земята. По време на фестивала главните готвачи на местните ресторанти, както и жители на Девин и околните населени места ще почерпят всички участници и гости с характерна родопска храна. Тук ще можете да опитате ястия, приготвяни само в този край като родопски пататник, клин, марудници, трахана, качамак, вкусен смилянски боб и др. Свои млечни продукти ще предложат на гостите на фестивала местни производители. Ще можете да опитате и вкусни сладка от горски плодове, събирани в Родопите, уханен мед, както и традиционния мурсалски чай, който дава здраве и дълголетие.

Като на всеки празник в Родопите ще рукне и гайда, а жители и гости ще се хванат заедно на хоро.

Своето участие във фестивала вече са заявили представители от различни обасти на страната, всеки от които ще покаже своите кулинарни традиции и ще забавлява гостите със свои изпълнения на сцена. Отбори от кулинарни училища ще се включат в състезание за приготвяне на традиционен родопски специалитет.

Участниците и гостите на фестивала ще имат възможност да се насладят на едно незабравимо изживяване в сърцето на Родопите сред живописна природа, лековити минерални извори, вкусна храна и уханни напитки.

Организатор на фестивала е Продуцентска къща „ЕНИ филм“ със съдействието на Община Девин и местни хотели и ресторанти. Амбицията на организаторите е фестивалът да се превърне в традиция, с която любителите на приятните изживявания всяка година да посрещат пролетта.