Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Мадагаскар си има първото 3D отпечатано училище

Aмериканската компания Thinking Huts, чиято мисия е да строи училища на достъпни цени в по-слабо развитите страни, завърши първото си 3D отпечатано училище в… Мадагаскар!

Проектът Bougainvillea, по който компанията работи през последните седем години в партньорство с местния колеж Ecole de Management et d’Innovation Technologique (EMIT), се намира във Фианаранцоа. Това е град в южната част на острова, чието име на на малагасийски език означава „добро образование“.

Това е първата от поредица сгради, които в бъдеще ще образуват по-голям учебен кампус.

Училището, захранвано изцяло от слънчева енергия, е проектирано от архитектите Бруно Силва и Яш Мехта въз основа на план, разработен от Маги Груут – основател и главен изпълнителен директор на Thinking Huts. А може би най-впечатляващо от концепцията на Груут е това за подреждането на класните стаи под формата на пчелна пита.

Пилотният проект е с капацитетът за около 40 ученика.

В името на бъдещето…

„Последните две години хвърлиха светлина върху неотложността на ориентирани към човека, иновативни решения за справяне с най-належащите проблеми в света. За да растем, неизменно трябва да се справяме с нуждата от училища по света, като същевременно обединяваме хората и вдъхновяваме следващото поколение да направи разликата. Това е само началото“, коментира Груут.

Строителството на новото училище е реализирано от местната фирма Secoa в сътрудничество с „14 Trees“ – компания, създадена от швейцарския производител на цимент Holcim и британския инвеститор CDC Group за доставка на достъпни сгради в Африка.

3D отпечатаната структура на училището като вдъхновяващ пример.

За 3D отпечатването на училището е използвана циментова смес, която да устои на тропическия климат на региона. А останалите материали – за покрива, вратите и прозорците, са доставени от местни производители. С това решение става възможно проектът да осигури работа именно на местните подизпълнители. Едновременно с това се помага и за обучението и развитието на техническите умения на местните работници. В това число и придобиване на професионални умения от областта на 3D печатането на сгради.

За проекта си Груут избра Мадагаскар от седем страни кандидатки поради силната нужда на острова от образователна инфраструктура, от развитие на икономиката и възможност за растеж, както и заради потенциала за възобновяема енергия.

По данни на компанията БВП на глава от населението в Мадагаскар е около 500 щатски долара. А, за да създаде напълно завършена образователна инфраструктура, островът се нуждае от 22 000 училища.

Всички снимки: Thinking Huts
къща 20.01.2022

TECLA: Първата 3D принтирана къща от глина е 100% биоразградима

В Маса Ломбарда, град в Северна Италия, разположен на около 40 км източно от Болоня, двоен купол, наподобяващ плетена кошница, […]

Прочети още
пяна 12.01.2022

3D принтирана пяна може да замести бетона

Екип от отдела за цифрови строителни технологии (DBT) към Университета в Цюрих (ETH Zurich) и компанията за възобновяема изолация FenX […]

Прочети още