Виж 1към1

Едва 17% от работодателите не прилагат работа от разстояние

Прочети още

Мадарският конник на сградите във Варна и София

конник

текст и снимки: Димитър Щерев

Малцина може би не са посещавали Мадарския конник край Шумен. Но, живеещите във Варна и София могат и да не бият толкова път (което най-много се отнася за столичани), тъй като си го имат в градовете.

Да, истина е! В централните части на Варна и София са построени през царско време две достолепни, красиви сгради, чиито фасади са украсени с Мадарския конник.

И двете кооперации се наричат Царь Крумь.

В Морската столица сградата се намира на улица „Македония“, а в столицата – на ул. „Уилям Гладстон“. Това не е единствената разлика. Орелефът във Варна е в пъти по-голям от този на кооперацията в София. А и двете жилищни сгради са в различен стил.

конник
Сградата във Варна.

Варненският орелеф е дело на прочутия скулптор Кирил Шиваров.

Той е роден на 15 юли 1887 г. във Варна. Учи в Художественото училище за приложни изкуства в Прага, а през 1925 – 1929 г. специализира в Художествената академия във Виена при проф. Едмунд Хелмер. През май 1917 г. става първият български автор, който открива самостоятелна скулптурна изложба в България.

В Морската столица се намират множество от неговите произведения: фонтанът на сирените в Морската градина, Вечните стражи от Арката на Осми Приморски полк, Аспаруховият войн в парка на „Аспарухов вал“, декорацията на Икономическия университет (тогава Търговска гимназия). Негови са и фигурите над сградата на Данъчното (сега „Опера билдинг“), паметникът на Отец Паисий в Алеята на Възрожденците в Морската градина, паметникът на граничаря, украсата на сградата на Аквариума и украси на множество сгради, сега паметници на културата.

Мадарският конник в София.

Няма информация дали украсата на кооперация Царь Крумь в София е негово дело.

Възможно е, тъй като от 1928 г. Кирил Шиваров живее в столицата. Всеки жител и гост на София е виждал неговото творчество – скулптурите, украсяващи сградите на БНБ, Народният театър „Иван Вазов“, Софийската градска библиотека, Съдебната палата, Министерството на благоустройството и др.

Сградата на столичната улица „Уилям Гладстон“, където можете да видите Мадарския конник.

Може би най-известните му произведения са статуите на братя Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет, както и лъвската фигура на паметника Шипка.

Кирил Шиваров умира на 26 март 1938 г. в София при падането по работата на капител за сградата на Съдебната палата.

На 29 декември 2015 г. е открит паметник на скулптора в градинката „Севастопол“ във Варна.

Вижте още: