Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Магистрала „Европа“ – с много проблеми и малко строителство

Магистрала „Европа“ представлява много проблеми и малко строителство. Започваме да решаваме всички проблеми един по един. Това каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков след инспекцията на изграждащия се инфраструктурен обект и Граничния контролно-пропускателен пункт „Калотина“.

В проверката участваха още вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев; регионалният заместник-министър Захари Христов; инж. Иво Иванов – председател на Управителния съвет на АПИ; инж. Десислава Паунова – член на УС на агенцията, и представители на Главна дирекция „Гранична полиция“ и на строителя на АМ „Европа“ в участъка между Калотина и Драгоман.

„Между пункта и магистралата има участък с дължина 150 м, който е извън проекта“.

За да се реши проблемът, е необходимо да се одобри разширение на пътното платно на магистралата в посока граничния пункт и заедно с кмета на Драгоман да се одобри подробен устройствен план. Ще направим така, че пунктът да се свързва с автомагистралата, а не с двулентов път, каза още Шишков. Водят се разговори за допълване на разрешението за строеж. Процедурата е в напреднал етап и очаквам проектът да бъде внесен от строителя за одобрение след около месец, допълни той.

Регионалният министър обяви, че подробният устройствен план за последния участък от магистралата – между Сливница и София, също е одобрен.

Той ще се забави, защото трябва да се строи законно, след като разрешението за строеж влезе в сила, категоричен бе Шишков. А това няма да стане по-рано от следващите три – четири месеца. Необходимо е извършване на отчуждаване на терените, които ще бъдат засегнати от изграждането на трасето. Забавянето при този участък е най-голямо и няма кой да върне седемте изгубени месеца заради липсата на ПУП. За съжаление, краят на 2023 година няма да може да бъде времето, в което магистралата ще бъде завършена в цялост, каза още министър Шишков.

Надяваме се до Нова година част от отсечката между ГКПП „Калотина“ и Драгоман да се направи опит да бъде пусната, макар и с временна организация на движението. Каквото е възможно от щетите по отношение на проектиране и забавяне, ще бъде коригирано в рамките на закона, информира той.

След направения днес обход заедно с вицепремиера Демерджиев намерихме две места за паркиране на тежкотоварни автомобили, за да не създават проблеми на ГКПП „Калотина“. Предвиждаме съвместно да процедираме уширение за паркинги, информира още Шишков.

Строителството на втория етап на граничното съоръжение също започна. Целта е след като бъде изградена магистралата, тя да се свърже с пункт с много по-голям капацитет. Срокът за изпълнение е 180 дни, като стремежът е трафикът да не се затруднява, обясни още регионалният министър. По думите му, новият пункт ще бъде с много повече кабинки за контрол, ще придобие естетичен вид и ще стане много по-функционален и проходим.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Иван Шишков 17.10.2022

Министър Шишков: Проверките в строителството не са ПР акция

Участъкът oт автомагистрала „Тракия“ между Стара Загора и Ямбол – около 30 км, се нуждае от основен ремонт. Взетите проби […]

Прочети още
13.10.2022

Министър Шишков: Липсват 40 милиона лева от строителството на АМ „Тракия“

Качеството на вложените материали също е под въпрос, твърди министърът Между 12,5% и 17,5% и 40 млн. лв. липсват от […]

Прочети още