Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Максимализъм без граници – о, да!

Нищо не е такова, каквото изглеждам стане ли дума за максимализъм в дизайна. За него няма учебници, нито конкретни насоки – всичко изглежда на пръв поглед несъвместимо, но успеете ли да постигнете баланс – ще бъде съвършено (може би). С други думи максимализмът е свобода – свободата да развихрите въображението и да създадете своето лично и уникално пространство. Поне в това вярват привържениците на този интериорен тренд, за разлика от тези, които „изповядват религията“ на минимализма.

Дебатът „минимализъм срещу максимализъм“ всъщност съществува от десетилетия. И това е съвсем естествено. Защото има хора, които се стремят към максимално изчистен интериор, с възможно най-малко мебели и декорации; хора, които буквално се „задушават“ от „многото:. Има и такива обаче, които реагират по същия начин от прекалената празнота и са застъпници на идеята, че накъдето и да погледне човек, погледът му трябва да открие възможно най-много интериорни елементи.

Снимка: от тук ; Заглавна снимка: Steph Wilson

Кокошката или яйцето, кое е първо?

Въпреки че се твърди, че минимализмът е началото на началата, може би не е точно така. Пример в подкрепа на предположението ни е, че първите гръцки статуи са били многоцветни, а не „церемониално бели“. Загубата на цвят с течение на времето обаче накара мнозина да мислят, че белите статуи са древно отражение на някакъв вид „минималистична елегантност“, което, разбира се, не е вярно и служи за грешна аргументация на привържениците на изчистения дизайн.

По-малкото е повече? Да, бе, да!

Интересно е, че минимализмът, вдъхновен от скандинавските и японските декоративни стилове, крещеше „По-малкото е повече!“, а днес максималистите пародират тази идея с контралозунг – „По-малкото е скука!“.

Мис Ван дер Рое и последователите му твърдяха, че украсата (орнаментирането) е отвличане на вниманието от красотата на структурната рационалност или – още по-лошо – неетичен символ на екстравагантност.

„От другата страна на барикадата“ е концепцията на Робърт Вентури – американският архитект, който заедно със съпругата си Денис Скот Браун, се опитва да създаде нова история на модернизма, точно противоположна на първата. И именно той измисля контралозунга като хумористична провокация към минималистите.

Носител на промяната, към която Вентури се стреми, е поколението Z. Ако някой може да промени нещо, то това определено са зумерите…

Поколението Z и тяхната малка, странна… „барокова лудост“.

Представителите на поколение Z са нито повече, нито по-малко максималисти по природа и това личи именно в избора им на интериорен дизайн. Да, те не са толкова социални, шумотевицата на живота и живият контакт със себеподобни не им е приоритет, музиката, която звучи в слушалките им е често меланхолична…. Но… стане ли дума за дизайн, по вените им сякаш потича доза „барокова лудост“. А експерти твърдят, че стремежът им към максимализъм произтича именно от факта, чеса склонни да не напускат дома си с дни, дори и със седмици. И за да компенсират това, но и за да не се чувстват като затворници в собствените си домове, буквално поставиха максимализма на пиедестал.

Минимализмът като компенсаторен механизъм, декорацията като демонстрация на сила

Що е то максимализъм в крайна сметка? Максимализмът тенденциозно се стреми да максимизира всички елементи на интериорния дизайн – и текстурите, и материалите, и формите, и нюансите, и цветовете. Да уплътни пространството максимално – без да оставя никакви „дупки“ и празноти, зони без орнаменти и визуална провокация и стимулация.

Този избор на дизайн някои психолози например описват като „хиперперсонален“, защото всяко малко нещо е елемент, който подчертава личността на човека, който живее там. И сме склонни да се съгласим, опирайки се на историята за произхода на максимализма. Той възниква още през 16-ти век, когато по-богатите хора се опитват да покажат властта и социалното си положение. Затова поставят възможно най-много декоративни доказателства за едното и другото. По-късно стилът изчезва в класицизма, само за да се върне отново във Викторианска Великобритания и през 60-те и 70-те години на миналия век с възхода на ярките цветове.

Снимка: от тук
Максимализмът почита колониалния стил и се стреми към това, което минималистите наричат ​​кич.

Един от основните модели за подражание на привържениците на максимализма е Memphis Group или Memphis Milano, които диктуваха стила в Европа и света през новата романтична епоха – с техния колоритен интериор, който подражаваше на видеоклипове на MTV и дрехите и прическите на идолите от онова време, които заедно с „Stranger Things“ възродиха отново.

МЕМФИС
Снимка: от тук
Максимализъмът е безграничен…

Още в началото посочихме, че в максимализма няма нищо несъвместимо, а всяко празно пространство е идеална възможност за добавяне на още – картина, сувенир, полица с фигурки, книги или поне цвете в саксия. При него единственото и задължително условие е да придаде индивидуален щрих на пространството. Всичко се споделя през TikTok и Instagram и няма учебници, които да помагат – всеки си създава личното максималистично пространство сам.

Снимка: Jessica Isaac, Apartament Therapy

С други думи – още един бунтарски стил, който гледа назад към осемдесетте и седемдесетте години и към Викторианска Англия. За разлика от демонстрацията на богатство и власт през 16-ти век обаче, новите максималисти са анти-консуматори.

Колкото до борбата между максимализма и минимализма – тя ще продължи, защото е нещо като ин и ян в дизайна. А кой е вашият ин и кой – личният ви ян, сами избирате.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
джапанди 18.04.2021

Всичко за Джапанди и как да го приложите в интериора

Джапанди! Без значение дали живеете в града, на село, в малък апартамент или просторна къща, тази година нова дизайнерска естетика […]

Прочети още
уаби-саби 16.07.2021

Всичко, което трябва да знаете за уаби-саби и как да го приложите в интериора

Уаби-саби (wabi-sabi) е японски термин, който по същество означава намиране на красота в несъвършенство. „Уаби“ означава живот в смирение и […]

Прочети още