Виж 1към1

Най-високите небостъргачи в света през 2021 г.

Прочети още

Малка къща в прерията – пример за органична архитектура

Причудлива, дори митична архитектура, е може би подходящото определение за къщата, в която ви каним заедно да посетим, макар и виртуално… 🙂

Creek House е домашна резиденция, построена от архитекта Артър Дайсън, който следва философията на органичната архитектура при дизайна и строителството на дома. Философия, която хармонизира човешкото жилище с естествения свят. И това личи много ясно в тази приказна архитектурна структура на дом, който безпроблемно се слива с гористите си околности по протежението на притока на река Кингс – Колинс Крийк в Сенгър.

Проектирана в чест на природата, то визуална връзка на Creek House с естествения свят е очевидна.

Разположена на 24 декара земя, къщата се сгушва в залесени гъсталаци близо до основата на Националния парк – идеално място за органична архитектурна резиденция.

Говорейки за дизайна, Дайсън казва:

Никога не съм ставал архитект, за да проектирам това, което вече е направено, а да търся по-добър начин да направя нещо ново. Целта ми не беше просто да направя нещо различно, а да направя нещо по-добро. Иначе казано – вместо да се опиваме да обградим клиентите, ние се опитахме да ги прегърнем.

архитектура

Причудливата къща се отличава с извита, неравномерна фасада с керемиди, която сякаш прегръща входната врата, подобна на хобит.

Любопитно е, че макар построена още през 1986 година, къщата успява да запази своята идентичност и актуалност и до днес. А в момента предизвиква истински фурор на пазара на имоти в щата, след като след повече от 30 години си търси нов собственик.

Поглеждайки фронтално към къщата, виждаме как нейната селска, вълнообразна фасада, оформена от дървени керемиди, следва неправилната, извита крива, открита в пръстените на дърветата. Дори най-горният дървен панел, който запазва жълтеникав оттенък, олицетворява най-външния периметър на отсечен ствол на дърво.

Страничните й фасади наподобяват формата на ствол на дърво, разрязан на половина. А дървените керемиди продължават от предната фасада до покрива на дома.

архитектура

Поглед отзад.

Задната веранда поддържа изцяло дървения профил на дома, предлагайки зона за отдих на открито, обгърната от богата растителност и вековни явори.

архитектура

И докато екстериорът на Creek House открива естествена топлина с изцяло дървена рамка, интериорът буквално е преизпълнен от естествената слънчева светлина. Тя безпроблемно се „излива“ в дома през големите стъклени прозорци – от пода до тавана.

Смесвайки акценти от естествено дърво и арт деко стила с елементи от интериорния дизайн, характерен за 90-те години на миналия век, тази къща пленява с уюта и гостоприемство.

архитектура

Визуално и функционално съвършенство.

„Всичко в дизайна е умишлено и служи на определена цел. – казва агентът за търговия Надер Асеми. – Това го прави специален“.

Къщата разполага с три спални и бани към тях. А холът с двойна височина е решен със стъклена стена, която свързва вътре и вън в естествено цяло.

Вътрешна тераса с примамлива гледка изпълнява функцията на връзка между спалните на горния етаж и хола на първото ниво.

Сред бели стени и стъклени прозорци, дървените акценти в арт деко придават на дома индивидуалност. Точно такава, каквато бихме очаквали още при първата си среща с къщата, заставайки на входа й.

архитектура

Всяка част от интериора следва естествено и непринудено извитите форми на цялостната органична архитектура на къщата.

Геометрични линии и форми – свързващ елемент, който обединява интериора в безупречна цялост.

архитектура
Ето ги и спалните:
архитектура
архитектура
архитектура

Геометричните форми се пресичат с персонализирани дървени детайли в целия дом, явявайки се обединяващ детайл на интериора.

архитектура


архитектура


архитектура
Снимки: Stephan Alvin, фотограф / източник: Аssemi Real Estate / архитект: Arthur Dyson Architects

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

27.01.2020

Мъж си построи хобитова къщичка с естествени материали

Този хобитов дом в Словения е също толкова вълшебен, колкото тези от Средната Земя. Разположен в древно селище, датиращо от над 5000 години, […]

Прочети още
18.05.2021

Като от приказка: завладяващ проект на къща, в която ще се влюбите

Къща като от приказка… Проектът, който избрахме да ви представим, е завладяващ, не само заради модерния си прочит на типичните […]

Прочети още