Малка сгушена библиотека в гората


Някои хора толкова много обичат да четат книги, че го правят по всяко време на деня, независимо къде се намират. Някои книгомани могат да четат на места като кафенета, в градския транспорт, в обедната почивка, за тях няма място на света, което да не става за четене. Други предпочитат тишината и спокойствието, така че да могат да вникнат в четивото без да бъдат разсейвани от странични шумове.

Ако сте от втората група хора, то за вас има райско кътче, което ще изпълни и най-смелите ви мечти. Представете си малка сгушена къщичка в планината, покрита със сняг, наоколо студена, бяла тишина, а вътре топъл дървен интериор с печка на дърва и много, ама много книги. Точно така, тази мечта вече е реалност. Малката библиотека в гората се намира в околността на Ню Йорк и е дело на американската фирма „Studio Padron“.

Библиотеката, освен, че изглежда мистериозна, носи и мистериозно име. Тя се „Hemmelig Rom“, което преведено директно от норвежки означава „тайна стая“. Кабината голяма около 200 кв. м. и е направена от дъб. Вътре е оборудвана уютно слегло, стол за четене, бюро и печка на дърва.

Строителството на къщата е продължила с години, тъй като дървото, от което е направена е съхнало на мястото с години. Дънерите след това били обработени и с тях са изградени стените на постройката. Празните места между дърветата са използвани за лавици за книгите.

hemmelig-rom-by-studio-padron_dezeen_2364_col_5

secret-library-hemmelig-rom-jason-koxvold-studio-padron-4

secret-library-hemmelig-rom-jason-koxvold-studio-padron-5

secret-library-hemmelig-rom-jason-koxvold-studio-padron-6

secret-library-hemmelig-rom-jason-koxvold-studio-padron-7

secret-library-hemmelig-rom-jason-koxvold-studio-padron-8

03-hemmeligrom-diagram-full

01-hemmeligrom-plan-sized