Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Мария Габриел: Подкрепяме иновациите във всички региони

Мария Габриел

Българският еврокомисар Мария Габриел заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президента на Франция Еманюел Макрон поставиха началото на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ) за периода 2021-2027 г.

„Днес е важен ден за бъдещето на европейската политика за иновации.“, обяви българският еврокомисар.

EСИ е нов компонент по програма „Хоризонт Европа“ с бюджет от 10 милиарда евро. С проактивен подход ще се подпомагат новаторите чрез ръководители на програмата и капиталови инвестиции от Фонда.

ЕСИ си поставя за цел да намери решение на три основни проблема. Първият е т.нар. „иновационен парадокс“. Т.е. лидерството в науката да се превърне в лидерство в иновациите. Вторият е свързан с подкрепата за компаниите в критичния момент на тяхното разрастване. Третият е разделението в областта на иновациите.

„ЕСИ ще се стреми да подкрепи потенциала за иновации във всички региони, като обърне специално внимание и на увеличаването на процента на ръководените от жени дружества в Европа.“, каза още Габриел.

ЕСИ ще прилага нова система за кандидатстване. Чрез нея стартъпите и МСП могат да кандидатстват за финансиране по всяко време по опростена процедура.

Екип от ръководители на програмите ще отговаря за разработването на визии за революционните технологични иновации.

За Програмата „Ускорител“: Бюджетът е 1 милиард евро. Предназначена е за стартъпи и МСП, които разработват иновации, имащи потенциал за създаване на нови пазари. Предлага се и смесено финансиране, което съчетава частен капитал и безвъзмездни средства.

Програма „Изследвач“: Бюджетът от 300 милиона евро е насочен към мултидисциплинарни екипи за научни изследвания с потенциал за технологични пробиви.

Схема за финансиране на прехода: Бюджетът в размер на 100 милиона евро ще се разпредели за реализиране на резултатите от научните изследвания в иновативни продукти.

„Всички проекти ще имат достъп до услуги за ускоряване на бизнеса от ментори и експерти“, посочи още Мария Габриел.

снимка: Мария Габриел, Фейсбук

Вижте още: