Алманах с фотоси на макети, изработени през периода 1960-1975 години

Машина на времето. Варненският Гъливер в страната на лилипутите

Фестивалният и конгресен център, хотел "Черно море", община Варна, баня "Гъбата", плувен комплекс "Приморски", Дворецът на културата и спорта (ДКС).


автор:Димитър Щерев

Да видиш света от високо? Безценно! Да го сътвориш! Невероятно! Но, съществуват хора, които могат да направят един малък свят. Хора, като Гъливер, които да се разходят в страната на лилипутите.

 

Ще ви разкажем за историята на Макетно ателие при Районна проектантска организация – Варна. Причината е, че в края на 2020-та година бе издаден Алманах с фотоси на макети, изработени през периода 1960-1975 година. Снимки, които отразяват един къс от историята на Морската столица. Къс, свързан с множество даровити архитекти, чийто произведения още радват, както вавренци, така и гостите на града.

 

Всичко започва през 1960 година, когато Районна проектантска организация – Варна (РПО), пуска обява за търсене на макетист за нуждите на предприятието. Назначен е Милко Минков. В началото ателието се е помещавало в дървена барака зад сградата на сегашното Областно пътно управление на ул. „Доктор Пискюлиев“. Близо десетилетие той е работил сам.  През 1969-та в помощ на макетиста на работа постъпва неговата дъщеря Румяна Милкова, а през 70-та Геновева Димитрова.

През 1972 година макетното ателие е преместено на ул. „Бачо Киро“ във Варна – под училище „Димчо Дебелянов“ (бившият Зенгинов хан). И двете помещения, в които са работили специалистите, са били малки. Творците са прескачали картони, дървен материал, но любовта им към работата е била извън границите на това, че работното място е тясно. Спартански условия. Но не това е важното – важното е крайния резултат. В началото те са изработвали дървен плот. Върху него от слой картони са правили денивилацията на терена. Първите сгради са били изработвани от гипсови отливки. По-късно са започнали да ги правят от дърво.

 

През 60-те години на ХХ век за Международния архитектурен конкурс за бъдещото развитие на Варна Милко Минков прави 12 отливки на емблематични сгради във Варна, които архитектурните екипи от света, участващи в надпреварата, няма да премахнат при своите търсения за новия облик на града.

Това са обредни домове и обществени сгради (сегашните: Катедралата, храмове, сградата на Пощата, Археологическия музей, Градската художествена галерия, ЖП-гара и др.). Той изработва гипсови модели, които са изпратени до всички участници в конкурса.

Снимките на макетите са издадени в Алманах от периода 1960-1975 г. В изданието са събрани над 200 фотоси на умалени модели на здания, направени от Макетно ателие при Районна Проектантска организация Книгата събира проекти на най-известните варненски архитекти от това време – Стефан Колчев, Симеон Димитров, Камен Горанов, Симеон Саралиев и др.

 

Сред фотосите в книгата са макетите на Фестивалния и конгресен център, хотел „Черно море“, община Варна, баня „Гъбата“, плувен комплекс „Приморски“, Дворецът на културата и спорта (ДКС). Заснет е и проектът на Националния арт център в Лагос, Нигерия, изготвен от Стефан Колчев, който е четирикратно по-голямо копие от варненския ДКС. Включени са още вариации на множество известни сгради, както и нереализирани проекти – на съдебна палата, булеварди и др.

Изданието е дарено на библиотеки, училища и университети.