Мащабно преустройство за Дома на културата в Габрово

Проектът за преустройство предвижда реконструкция на зрителната зала и оркестрината


преустройство Габрово

Община Габрово подаде за оценка проектно предложение за ремонт и преустройство в сградата на Дома на културата „Емануил Манолов“. Проектът включва и модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност. Планът за за преустройство запазва функционалността на сградата, без да променя основните ѝ параметри. Общата му стойност 6 371 351.83 лв., от които 3 716 959.79 лв. са безвъзмездна финансова помощ. Собственото съфинансиране е в размер на 416 538.39 лв., а 2 237 853.65 лв. трябва да бъдат осигурени чрез инвестиционен кредит съгласно изискванията на програмата за група дейности „Културна инфраструктура“.

Предвижда се реконструкция на зрителната зала и оркестрината чрез подмяна на креслата с по-голямо междуредие и разширяване на авансцената за сметка на три реда от седящите места. Те ще бъдат намалени до 567, а оркестрината ще поема до 47 броя с подвижен подиум. Ще се изгради климатизация, ново оборудване на гримьорните и спомагателните помещения. На партера ще бъдат възстановени общо седем тоалетни за посетителите.

Заложени са редица енергийни мерки, подмяна на дограмата, вътрешна топлоизолация, смяна на старата отоплителна система, ремонт на покрива и на фасадата, изграждане на достъпна среда и облагородяване на прилежащото парково пространство. Металните входни врати и витринното остъкляване по главните стълби ще бъдат обновени.

Репетиционните и тренировъчните зали от северната и от южната страна ще бъдат изцяло преоборудвани. Ще се обособи етаж за администрацията. Включена е нова сценична и мултимедийна техника – озвучителна система, апаратура за гримьорни, камери и запис, прожектори, сценична механизация, съоръжения, декори и др.

снимка: община Габрово

Вижте още:

Издават наръчник в помощ на собственика на старинна сграда