Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Мъж си построи хобитова къщичка с естествени материали

Този хобитов дом в Словения е също толкова вълшебен, колкото тези от Средната Земя. Разположен в древно селище, датиращо от над 5000 години, причудливият хобитски дом е реконструиран с помощта на строителните принципи от епохата, включително използването на естествени материали като дърво, глина, слама и слове с буйна трева, която изцяло покрива ръчно изработената структура.

Преди години археолозите откриват руините на селище от епохата на халколита в село Разкрижие, само на няколко километра от словенско-хърватската граница. С течение на времето местната власт реконструира селището с жилища изработени от дърво, глина и допълнителни материали, отново открити в природата. Вдъхновен от проекта, местният жител Мирко Жижек, решава да изгради структура, използвайки същите древни техники. Резултатът е очарователен дом за хобит, вграден в пейзажа и облечен в зеленина. В началото на проекта Жижек има смногоидеи за обема и формата на сградата. „Исках къщата да бъде законна и структурно стабилна, така че се обърнах за помощ към архитект“, каза Жижек. „Той не харесваше идеята ми за къща с форма на купол доста месеци, но аз бях упорит. Накрая той трябваше да се предаде. “

Тъй като кривите не можеха да се постигнат с помощта на дървен материал, архитектът избира стоманена рамка, която след това е запълнена със смес от глина, пясък и слама. Въпреки че екипът разчита предимно на естествени материали, има и някои модерни щрихи, включително слоя хидроизолация, който е добавен към стените. След като глиненият плик на дома изсъхва и се счита за достатъчно здрав, върху сградата е нанесен външен слой от почва с дебелина приблизително 10 до 15 сантиметра. Този слой дава възможност за засаждане на пищен зелен покрив, който се разстила по цялата конструкция.

До къщата се стига по естествена скална пътека. Входът е уникален с това, че е изграден от дървена врата, заобиколена от стъклени буркани, което позволява на естествената светлина да навлиза в предната част. Вътрешните стени са измазани с глина. Жилището се състои от малка дневна зона, кухня и трапезария и голяма самостоятелна спалня като банята се намира зад преградна стена. Огледалните тръбни лампи в извития таван позволяват на естествената светлина да се филтрира в дневната зона.

В цялото пространство дървените щрихи, като рафтове, врати и леглото са построени по поръчка на Жижек. В момента хобитовата къща се използва като ваканционен имот, но Жижек и съпругата му имат планове да се преместят в красивото пространство, след като се пенсионират.

 

Източник: Inhabitat.com, Ambienti