Виж 1към1

Хотелиер за новата Програма за настаняване на бежанците: Може да сме прости, но не сме луди!

Прочети още

Мъжки интериор с контрастна цветова схема

интериор

Задачата, пред която са изправени архитектите от Mimolimit е да създадат типично „мъжки“ апартамент с „джентълменски“ интериор с една спалня и работен кабинет. Жилището се намира в сграда, строена през 20-те години на миналия век по проект на архитектите Алоис Мали и Карел Гайселрайтер.

И макар реконструкцията на апартамента да се характеризира с много модерен и съвременен дизайн, архитектите са щастливи от факта, че успяват да запазят и характерното му за 20-те и 30-те години на миналия век дизайнерски дух. А разточителната площ от 240 кв. м осигурява достатъчен терен за работа, на който да се развихрят творческия.

При реновацията на апартамента екипът успяват да запази най-важните конструктивни елементи в оригиналния дизайн. А единствената интервенция, към която прибягва, е снижаването на височината на тавана, за да скрият в него технологичните елементи и да подобрят акустиката на жилището.

интериор

Комбинацията от текстури и материали като основен похват в дизайна на този интериор.

Като цяло проектите на Mimolimit се характеризират с афинитет към комбинирането на материали, което откриваме и тук.

За този „мъжки“ интериор архитектите екипът залага на по-контрастна цветова схема, чрез която оптически да увеличат пространството допълнително. Основният елемент, свързващ цялото пространство е камъкът с различни CNC обработени повърхности. Комбиниран е с дърво, метална патина и различни видове текстил като кадифе, лен, кожа и коприна.

интериор

Характеристиките, които правят впечатление.

Като отличителен елемент определено се откроява облечената в камък библиотека във всекидневната. Шкафовете, решени с врати, облицовани с текстил, допълнително разширяват пространството и му придават ефирна лекота чрез блясъка, който се постига от осветения текстил.

Сред по-впечатляващите решения е и как спалнята, гардеробната и банята са свързани помежду си и комуникират пространствено. Друг такъв момент е т.нар. „хаптичен под“ от камък и килимите с различни текстури, от груби до меки, които се променят според функцията на стаята.

интериор

Зад дизайнерски капаци са скрити всички технологични и строителни елементи, в това число и радиаторите като същевременно се осигурява и „изложбена площ“ за представяне на произведения на изкуството.

Няма как да не забележим например едно от произведенията на чешкия художник Милан Хоусер, създадено специално за този интериор – Puddle (2020).

интериор

Светлината като инструмент на диайна

Решенията за осветлението представляват неразделна и съществена част от пространственото. Архитектите използват светлината като „инструмент“, чрез който да оформят пространството и да подчертаят свойствата на материалите. Разположение на източниците на светлина и възможността за регулиране на тяхната интензивност позволяват създаването на красива атмосфера.

Дори сивото пространство може да изглежда уютно, ако е осветено правилно.

интериор

При представяне на интериора от Mimolimit подчертават, че се гордеят с дизайнерската си концепция на апартамента заради тотално различни подход, който прилагат. Бе да се опират на създадените преди това дизайнерски решения за други интериори:

Успяхме да създадем иновативни комбинации от материали. Да намерим уникални начини за вграждане на произведенията на изкуството, които приемаме като неразделна част от интериора. Най-важното обаче е, че не разочаровахме собственика и сме благодарни за неговото желание да ни даде пълна творческа свобода.

интериор
интериор
интериор

Жилището е част от жилищна сграда с името „Челинка“ – герой в един от романите на
Елишка Краснохорска, на която е кръстена улицата в Прага, където е разположена сградата.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
момчета 01.05.2018

50 спални за големи момчета

Човек и добре да живее… пораства. Малките момчета стават големи и идва онзи безкрайно тъжен момент, когато трябва да се […]

Прочети още
интериорния дизайн 24.09.2021

9 тенденции в интериорния дизайн през 2022 г.

И през 2022 година тенденциите в интериорния дизайн ще предлагат „достойни“ за Instagram визии, които със сигурност ще искате да […]

Прочети още