Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Метрото в Белград вече не е просто мечта. Строителството започна

Белград

Днес, половин век след първото обещание, на Макишко поле в Белград започна строителството на първото метро в сръбската столица.

Министърът на финансите Синиша Мали определи днешния ден като исторически, „ден, който чакаха поколения наши граждани“. Обяви, че всичко е готово и строителните работи започват.

Мали изтъкна още, че много предишни власти са имали планове за изграждане на метро, ​​но никой никога не е направил нищо конкретно по този въпрос. И подчерта, че сегашното правителство отдавна работи активно по този капиталов проект, който е от голямо, стратегическо значение за Белград и Сърбия.

„Метрото ще бъде възможно най-модерното, напълно автоматизирано, без машинист“

Това написа в Инстаграм профила си Мали, където разкри и подробности за строежа. „Първата линия с дължина от 21,1 километра с 21 станции ще бъде завършена през 2028 г. и ще свързва Железник и Мириево. Втората, от Бежания и Мириево, дълга 21 километра, ще има 23 станции и ще се пресича със Савския площад. А завършването й е планирано за 2030 г.“, съобщава още финансовият министър.

По думите му изграждането на метрото, което е част от проекта „Сърбия 2025“, ще улесни живота на гражданите, ще допринесе за по-здравословен начин на живот на хората и в същото време ще повлияе на растежа на БВП на страната.

Заместник-кметът на Белград Горан Весич пък публикува в профила си във Фейсбук снимка, която показва кои работи ще бъдат извършени в тази фаза от изграждането на депото на метрото. И подчерта, че днес, когато започват строителните работи, се навършват точно 50 години, 11 месеца и 18 дни от първото обещание.

„Имаше добри и лоши времена за тези половин век. Но никога не е имало политическа решимост, силно ръководство, пари, законови и градски предпоставки за изграждане на метрото. Сега за първи път имаме всичко това“, написа Весич.

Белград
Снимки: Горан Весич, Фейсбук

За изграждането на първите две линии на метрото в Белград държавата е осигурила инвестиция в размер около 4,5 милиарда евро.

Първите строителни работи са свързани с насипване на терена с обща площ от 72 хектара на Макишко поле. Тук ще се изгради депо на метрото, а строителството е поверено на китайската компанията Power China. Срокът за изпълнение на тази дейност е 36 месеца.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

Албания 15.11.2021

Албания проби Ривиерата си, започва строежът на 6-километров тунел

Със символична първа копка албанският премиер Еди Рама даде старт на строителството на тунела „Логара“. Близо 6-километровото съоръжение ще пробие […]

Прочети още
Зеления ринг метродиаметър 26.10.2021

„Трейс Груп Холд“ с договор за строителството на още един участък от третия метродиаметър

„Трейс Груп Холд“ АД ще строи още един участък от третия метродиаметър в София. Дружеството подписа договор на стойност над […]

Прочети още