Между 40 и 60% спад на медопроизводството за 2020 г.


Темата дали ще останем без мед тази година коментира председателят на Съюза на пчеларите инж. Михаил Михайлов.

„Действително тази година добивите са ниски. Причините са най-разнообразни. Това е защото релефът на страната е много разнообразен. Засушаването и валежите, които отмиват нектара, са сериозен проблем. Например при две пчелни семейства в два съседни кошера – в едното имаме мед, в друго нямаме”обясни експертът в „България сутрин”.

По думите му като цяло тази година не е имало достатъчно медопроизводство.

„Годината е изключително слаба като медоносна. Между 40 и 60% е спадът на места в сравнение с миналата година. Например в Плевен, който традиционно е медоносен район имаме среден добив от 10 кг на добив средно. Това е изключително недостатъчно. Средно за страната имаме около 19 кг от кошер. В Североизточна България се достигат много по-големи количества – 30-50 кг от кошер”, каза още инж. Михайлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Специалистът обясни, че в районите с интензивно земеделие, където земеделските култури се третират с препарати, се наблюдава и голям процент отровени пчели.

„В резултат на отравянето пчелите отслабват, пчелната популация намалява. Проблемът е, че има нерегламентиран внос на такива препарати за защита. Не се спазва Наредба 13, която регулира подобни неща. Пестицидите най-често тровят пчелите. Отравянето е основната причина за отслабването на пчелите”, допълни той.

Инж. Михайлов изрази мнение, че причините за ниския добив на мед тази година са комплексни.

„Нямаме необходимия нектар, който пчелите обичайно събират. Безспорно пандемията се отрази неблагоприятно на пчеларите. Имаше пчелари, които трябваше да пътуват в други региони, където са им пчелите. Някои от тях, които не са си регистрирали пчелините, също не можаха да пътуват. Помощта, която се предложи от МС, беше от порядъка на 5 лева на пчелно семейство за регистрираните земеделски стопани. Ние издействахме 5 млн. лв. – средно ще се падне около 7 лв. на пчелно семейство. Общо се получават 12 лв. за пчелно семейство за 2020 г. Тази помощ обаче засяга малка част от пчеларите, тези, които са регистрирани като земеделски стопани. За останалите такава помощ отсъства – те нямат достъп до европейски програми, те не могат да получат помощ за COVID-19”, обясни още той.

По думите му за реколта 2020 г. са обявени ниски изкупни цени. Вносът от други страни се увеличава. Цените на българския пазар постоянно се подбиват. При намалено производство вероятно ще има леко завишение на цените. За София цените за кг. мед са между 10 и 12 лв. При всички положения при ниски добиви трябва да имаме увеличение на цените.