Виж 1към1

ГЕРБ-СДС настоява за проверка на строителството на „Буджака“

Прочети още

МФ: Има сериозни нарушения в управлението на учебната база на АДФИ в Албена

ин хаус

Констатирани са сериозни нарушения в управлението на учебната база на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в к.к. Албена при проверка, назначена от министъра на финансите Асен Василев.

Необосновано занижаване на наемната цена на обзавеждането и оборудването; занижена обща наемна цена; надвишаване 3,34 пъти на инвестициите в ново оборудване и обзавеждане спрямо очакваните приходи от наем на обзавеждането и оборудването за целия 10-годишен период на действие на договора; неравноправно третиране на участниците в процедурата. Това са основните констатации от одита.

Проверката, назначена от финансовия министър в средата на юни, обхвана финансово-стопанската дейност на АДФИ, свързана с управлението на имот – частна държавна собственост. Това е учебната база – почивен център на АДФИ в курортния комплекс. Одитирани бяха и сключения през април т.г. договор за отдаването й под наем на сдружение с нестопанска цел „Асоциация на експертите по финансов контрол в България“ (АЕФКБ); стартираните обществени поръчки; сключените договори и извършените разходи за ремонт и обзавеждане на учебната база за периода 01.01.2020 г. – 28.05.2021 година.

Окончателният доклад разкрива, че общият размер на разходите за ремонтни дейности, оборудване и обзавеждане на учебната база в к.к. Албена, извършени от АДФИ по сключени договори и издадени фактури за периода възлиза на 200 767,01 лв. без ДДС.

От тяха 98,14 % или 197 043,01 лв. са направени след датата, на която е заявен интерес за наемане на базата от АЕФКБ и при изразено принципно съгласие за нейното отдаване от страна на АДФИ. Те съставляват 96,95 % от очаквания приход от наем за целия 10–годишен период на действие на договора.

Според одитния екип инвестициите в базата, извършени от АДФИ след 15.09.2020 г., са създали икономически потенциал за бъдещия наемател. Но не са довели до формиране на наемна цена, осигуряваща необходимата норма на възвращаемост на вложените средства и предоставените ресурси.

От МФ са на мнение, че  констатираните несъответствия са индикатор за недостатъчна ефективност на системата за вътрешен контрол в Агенцията, заради които ще бъдат взети съответните управленски решения.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
плаж Смокиня 05.07.2021

Прокуратурата потвърди: Има нарушения в защитените зони на плаж „Смокиня“

Възложена от прокуратурата проверка на РДНСК – Бургас е установила пет нарушения на плаж „Смокиня – Север“. Започнали са административни […]

Прочети още
БДЖ 29.06.2021

Уволниха шефовете на БДЖ заради нарушения

Транспортният министър Георги Тодоров освободи от длъжност Григори Григоров, председател на Съвета на директорите и Никола Василев, изпълнителен директор на […]

Прочети още