Микро-къщичка в Токио с покрив като фуния


Архитект Такеши Хосака вече десетилетие преподава в Токийския университет в Уаседа и в училището по архитектура на изкуството. Сега той и съпругата му решават да напуснат малката си къща в Йокохама за Токио, където ще построят още по-малка къща. Наречена Love2 House, предшественикът в Йокохама се наричаше Love House, микро-домът се простира само на 31 квадратни метра и е покрит с фуниеподобен покрив, който вкарва дневна светлина в дома. Малкият дом се отличава с минималистична и индустриална естетика, дефинирана от стоманобетонната конструкция, поцинкована алуминиева облицовка и дървени акценти.

Такеши Хосака и съпругата му отдавна се възхищават на малки домове, откривани в историята, като дом с площ от 10 квадратни метра за четиричленно семейство или ваканционния дом Кабанон на Ле Корбюзие. Двойката живее според домашни принципи на малките къщи, проповядващи минимализъм и близост с природата при проектирането на първия си микро-дом Love House и сегашния си дом Love2 House. Принципите на идеалния живот в древните римски вили – проучване на баня, драма, музика и епикуризъм – също са повлияли на дизайна на къщата, която включва място за баня, много място за съхранение на записи, старомодна керамична печка за ориз. и библиотека за книги.

Скулптурният покрив с форма на фуния на Love2 House е създаден в отговор на соларно проучване, което показва, че мястото ще бъде в сянка за три месеца през зимата. Вдъхновен от скандинавските архитектурни решения, Хосака създава извит покрив с капандури, които да вкарват светлината през зимата. Отвореният интериор и използването на къси бетонови разделители позволяват на светлината и естествената вентилация да преминават през всички части на дома, които са разделени на три основни зони: трапезария, кухненски бокс и спалня.

„Когато държим прозореца на улицата напълно отворен, хората, които вървят се чувстват свободни да говорят с мен“, казва Такеши Хосака в изявление за проекта. “ В тази къща чувстваме града много близо. Наистина сме изненадани колко е приятно да общуваме с града! ”

 

Източник: Inhabitat.com