Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Микромобилност – това ли е бъдещето на транспорта в градски условия?

микромобилност
McKinsey: Микромобилността е факт и тя е тук, за да остане…

Терминът микромобилност обхваща траспортните средства като велосипеди, електрически скутери и мотопеди като начин за придвижване в градски условия. Иначе казано – движение в града по икономичен и опазващ околната среда начин, в отговор на борбата с климатичните промени и стремежът към намаляване на въглеродните емисии. Това логично доведе и до развитието на иновативни технологии и услуги в областта на микромобилността. А през последните години колелата и скутерите се превърнаха в обичайна част от градския пейзаж навсякъде по света. Наченки на тази тенденция се наблюдават дори и у нас.

Ако можехте да карате велосипед, мотопед или електрически скутер до работа, бихте ли го направили?

Това питат от изследователкия институт McKinsey and Company своите респонденти в международно проучване, данните от което показват, че хората са все по-отворени отворени към решения за микромобилност. Разбира се, приложението и бъдещото развитие на микромобилността ще варира в зависимост от конкретната страна, уточняват от Центъра за бъдеща мобилност на института, но обобщените данни показват, че повече от половината анкетирани са положително настроени към тази еко тенденция.

Снимка: Caroline Hjelm/Unsplash

Почти 70% от всички анкетирани заявяват, че са готови да използват превозни средства за микромобилност като начин за пътуване до работното си място.

На тази база изследователите прогнозират, че е напълно възможно все по-голям брой работещи да преминат към по-малки, по-екологични форми на транспорт, тъй като ограничения, свързани с пандемията, се вдигат и офисите се отварят отново. Разбира се, тенденцията за развитието на микромобилността далеч не се развива еднакво за всяка страна или регион. А причина за това са редица фактори, най-често свързани с инфраструктурата на местоположението.

Микробилността – позната и непозната

Желанието за използване на малки превозни средства е най-високо в страни, които имат утвърдени традиции в микромобилността. Такива са например Италия (81%) и Китай (86%). Докато от другата страна на „барикадата“ са САЩ да речем. Едва 60% от американците заявяват, че биха обмислили тази възможност. А причина за по-слабия интерес е може би това, че традиционно разчитат на личните си автомобили или обществен транспорт за пътуването си до работното място, а гледката на някой, който се движи през трафика с мотопед или скутер, е относително рядко, коментират от McKinsey.

микромобилност
Снимка: Mckinsey.com

Велосипеди пред мотопеди

Като цяло респондентите в анкетата предпочитат велосипеди, които предлагат по-дълъг обхват и по-добро място за съхранение от електрическите скутери и по-ниска цена от мотопедите. Няколко изключения обаче са очевидни. Например, мотопедите са особено популярни в Китай, където властите не изискват от шофьорите да имат шофьорска книжка или застрахователно покритие за превозни средства с максимална скорост от 25 км/час. Отново в Китай, както и в Обединеното кралство обаче е отчетен най-малък брой потребители, склонни към използването на електрически скутери. “Вероятната причина е, че тези страни или забраниха тези превозни средства поради опасения за безопасността, или едва наскоро ги одобриха”. За разлика от тях, потребителите в САЩ, Франция и Германия, които са с традиции при т.нар. системи за споделяне, са по-склонни да се придвижват по този начин. Тази тенденция не е изненадваща за изследователите обаче. Те напомнят, че всяко лесно достъпно чрез услуга за споделяне превозно средство носи и потенциала за нарастване на лични покупки от същия вид.

Микромобилност и перспективи

На база резултатите от проучването от Центъра за бъдеща мобилност прогнозират и как този модел би повлиял на играчите в екосистемата на микромобилността. Дават и някои насоки по отношение на перспективите за успеха им:

Доставчици на споделена мобилност.

Като се има предвид, че предпочитанията за микромобилност варират в зависимост от географското положение, доставчиците на споделена мобилност трябва да разбират местните транспортни навици за всеки град или регион, в който желаят да работят. В даден момент могат и да разширят продуктовото си портфолио. Т.е. да добавят мотопеди към опциите за велосипеди на определени места и др. Въпреки че това разширяване може да спечели нов бизнес, техните капиталови разходи ще се повишат. Комбиниран автопарк, в който превозните средства имат различни изисквания за поддръжка, нужди от зареждане и жизнен цикъл, също ще увеличи стратегическите и оперативните изисквания, обясняват експертите.

микромобилност
Снимка: Mckinsey.com
Оператори за зареждане и паркиране.

Тази група може да предложи решения за зареждане и паркиране, подходящи за няколко режима на микромобилност. Цялостният подход ще помогне на градовете да намалят до минимум броя на превозните средства, паркирани по улиците. Но и да оптимизират използването на микромобилността.

Оператори на обществен транспорт.

За да позволят безпроблемни пътувания от точка А до точка Б, операторите на обществения транспорт могат да осигурят специално място в средставата за градски транспорт. Т.е. подходящо място за съхранение на различни микромобилни превозни средства. Според изследователите тази стратегия ще спомогне и за увеличаване на клиентската база както за обществения транспорт, така и за доставчиците на услугата.

Градовете.

Когато избират доставчик на споделени услуги за микромобилност, от института препоръчват градовете да избират фирми с широко продуктово портфолио. Такива, които наистина разбират нуждите на местната мобилност. Могат и да насърчат растежа на микромобилността чрез развитие на инфраструктура, която улеснява карането, паркирането и зареждането на тези средства. Такава, която интегрира няколко режима на микромобилност и улеснява транспорта за всички пътници. Регулаторите могат да помогнат, като създадат безопасни коридори за мобилност за всички видове транспорт. Първо, обаче, те трябва да гарантират, че имат обществена подкрепа от всеки, който редовно пътува до тяхното местоположение.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
15-минутния град 18.10.2021

15-минутният град на Карлос Морено спечели Obel 2021

Революционният урбанистичен модел за 15-минутния град, създаден от френско-колумбийския учен Карлос Морено, спечели престижната награда Obel за 2021 година. Наградата, […]

Прочети още
регенерация 19.07.2021

FILI – най-големият проект за регенерация на градската среда в Европа

FILI има за цел да създаде нови градски сценарии преди провеждането на 25-те Зимни олимпийските игри в Милано и курорта […]

Прочети още