Виж 1към1

Hörmann увеличава капацитета си в областта на системите за контрол на достъпа

Прочети още

Минералната баня в Банкя отвори врати след реставрацията

Минералната баня в Банкя отвори врати за пръв път след продължителна реставрация. Повече от век след първоначалното й откриване, сградата бе отново открита от кмета на София Йорданка Фандъкова, председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и кмета на район „Банкя“ Рангел Марков.

Тази и заглавна снимка: БТА

По повод официалното откриване на обновената и възстановена сграда днес е организиран Ден на отворените врати, който дава възможност на гражданите да посетят и разгледат обновената баня. Последната организирана обиколка в рамките на деня е от 17:00 часа.

Тази и заглавна снимка: БТА

От утре, 30 септември, работното време ще бъде всеки ден от 9.00 до 20.00 часа.

Кметът на столицата припомни, че ремонтът и реставрацията, продължили няколко години, са на стойност 8 млн. лева. За момента Банята ще бъде управлявана временно от общинското дружество „Софийски имоти“, докато се намери кой да я стопанисва дългосрочно. Припомняме, че имаше обявена процедура за концесия, но не се намериха кандидати.

Тази и заглавна снимка: БТА

Символично кметът на Банкя Рангел Марков връчи ключа на изпълнителния директор на „Софийски имоти“ – Димитър Шивачев.

Реставрацията на Минералната баня върна автентичния вид на забележителната сграда в парка на Банкя. Както по отношение на интериора, така и на екстериора, разкриващи нейната културна и историческа стойност, похвалиха се още от столична община.

Ценните свойства на минералната вода, която се използва, са отдавна известни и това прави използването ѝ препоръчвано за различни лечебни процедури и релаксация. Снимка: БТА

Снимка: СОС
За минералната баня в Банкя накратко:

Известна и като Царската баня, тя е създадена по времето на цар Фердинанд. Проектирана е от мюнхенския архитект проф. Карл Хохедер, водещ специалист в създаването на подобни сгради в цяла Европа. Проф. Хохедер завършва проекта през 1906 г. и на 24 май 1911 г. банята е официално открита.

25.07.2022

„Софийски имоти“ ще стопанисва Голямата балнеолечебница в Банкя… временно

След опитите да се намери концесионер за стопанисване на реновираната Минерална баня в Банкя, които не доведоха до резултат, Столичният […]

Прочети още
баня 30.05.2022

Организации са против промяна на Плана за обновяване на Централна минерална баня

Настояват за честен архитектурен конкурс, последван от балансирано съвместно участие на Столична община и бъдещия инвеститор От Българска Асоциация за […]

Прочети още