Министър Кирил Ананиев: Всички мероприятия на закрито ще бъдат организирани при пълняемост до 50%; до края на седмицата решаваме дали ще продължим извънредната ситуация


От утре всички мероприятия на закрито ще бъдат организирани при пълняемост до 50%. До края на седмицата взрмаме решение дали ще продължим извънредната епидемична ситуация. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на брифинг.

„Анализът на седмична база показа увеличение на броя на положително носителите на корона вирус от една страна и от друга страна неспазване на дисциплината от голяма част от българските граждани в тази ситуация на действащите мерки, които и в момента на моите заповеди са в сила”, посочи още министърът.

„Това ни дава основание без да въвеждаме някакви нови извънредни, тежки мерки да се обърнем чрез вас към българските граждани. Да поискаме от тях по-стриктно спазване на действащите мерки, за да няма по-високо разпространение на вируса, а и оттам по-висока степен на заболяване на българските граждани”, коментира Ананиев.

Той обясни, че са договорени мерки от утре. От 00:00 ч. Всички мероприятия на закрито да бъдат организирани при пълняемост до 50% от капацитета на съответната зала, като задължително се носят маски, шлемове и други предпазни средства. „Това се отнася за нощните заведения, кина, театри, спортни състезания…”, посочи Ананиев.

По думите му задължително ще е и в магазините да се носят маски. „Персоналът, който работи в търговските обекти задължително трябва да носи маски. Засилваме масовият контрол по спазването на всички противоепидемични мерки в това чиско и новите, така и действащите в момента мерки по отношение на задължителното носене на маски в обществения транспорт, лечебните заведения и аптеките. При провеждахне на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор, като се спазва съответната физическа дистанция. При останалите спортни състезания на открито пълняемостта да бъде до 50%. Т. е. използваемостта на местата или през седалка, или ако няма седалка на това открито спортно мероприятие, тогава да се спазва отново физическа дистанция от метър и половина. Всичко това го правим само и единствено с цел съхранение на здравето и живота на българските граждани”, увери министърът.

„Накрая обсъждаме и ще вземем решение до края на седмицата дали ще продължим извънредната епидемична ситуация в страната”, допълни още здравния министър.

Източник: информационна агенция „Фокус”