Виж 1към1

Най-високите небостъргачи в света през 2021 г.

Прочети още

Министър Комитова: Митът, че всички строежи са спрени е абсолютно неверен!

строителство

В момента Министерство на регионалното развитие и благоустройството изпълнява над 2200 строежа на стойност над 7.5 млрд. лв. Митът, че всички строежи са спрени е абсолютно неверен!

Нито един строеж не е спиран. Изпълняват се 341 обекта в пътната сфера – пътища, мостове, магистрали. По Оперативна програма „Региони в растеж“ имаме 1326 проекта, от които 1009 сгради от Националната програма за саниране. 340 обекта се изпълняват по Управление на трансгранично сътрудничество. За укрепване на свлачища и срутища изпълняваме 26 обекта, а във ВИК сектора имаме 170 обекта. За всички тези строежи е осигурено финансиране. Фокусирането само върху един път или два ремонта е абсолютно неправилно, заяви регионалният министър арх. Виолета Комитова пред Дарик Радио.

По повод обвиненията, че служебното правителство е спряло строителството в страната, тя призова строителните фирми в България и Браншова Камара „Пътища“ да се свържат с медията и да кажат по кои обекти работят, дали са спирали да строят и дали има намеса на служебното правителство.

Относно качеството на пътищата в България мога да кажа, че имаме перфектно направени пътища, но на места има и дефекти.

Арх. Комитова припомни, че МРРБ е организирало Комисия по качеството, която тепърва тръгва на проверки за установяване на място с проби какво е качеството.

Строителството е бавен, труден и сложен процес. И когато политици крещят срещу мен, че служебното правителство не е построило нищо, това дълбоко ме обижда, сподели министърът. И даде пример с три обекта, които се строят от много време и са познати на обществото. Това са АМ „Хемус”, обходният път на Бургас, чийто проект е започнал преди 14 г. и язовир „Студена“, чийто проект е започнал преди 9 години.

Няма закриване на пътища и строежи, напротив – ускоряваме отчуждителните процедури по лотове 4, 5 и 6 на АМ „Хемус“, за да започне строителство догодина.

Служебното правителство не е спирало строителството, както се твърди в публичното пространство, обобщи министър Виолета Комитова и пред водещия Светослав Иванов по БТВ. Обясни, че продължават строителството на АМ „Хемус“ на лотове 1, 2 и 3. Сега ускоряват и отчуждителните процедури по лотове 4, 5 и 6, където има незаконно строителство. „Борим се да ги завършим, за да може строителството догодина да започне. За лотове 7, 8 и 9 все още няма одобрено трасе“, уточни още регионалният министър.

„Интересното при отсечки 7, 8 и 9 от автомагистралата е, че има пунктирано трасе, което се изследва технологично, но там са установени свлачища, защитени територии, наличие на специални елени и също така наличие в близост на военен завод, поради което процедурата се връща в изходна позиция“, обясни арх. Комитова. Затова сега се прави ново пунктирано трасе.

Целево за АМ „Хемус“ са определени 4,5 млрд. лв., които не се използват за други цели, т. е. строителството й е обезпечено финансово, но не и като проектна готовност.

Това обобщи строителният министър и добави: Всички бързаме да стане този аутобан. Няма човек, който да не иска да го види готов, но строителството изисква време.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

къща 23.09.2021

Архитекти представиха къща, повлияна от архитектурата на гилаките

Архитектите от Team Group представиха проект на къща – съвременен отговор на традиционната иранска архитектура и традициите на хората гилаки. […]

Прочети още
Шишков незаконно 21.09.2021

Зам.-министър Шишков: Държавата строи незаконно в изключително големи размери

Държавата е поставена в една много специална и абсурдна ситуация – строи незаконно и в изключително големи размери. Ние искаме […]

Прочети още