Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

Министър Комитова разпореди на ДНСК по-задълбочена проверка по случая „Златен век“

министър Комитова

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството се проведе среща във връзка със строителството на сградата „Златен век“.

Министърът арх. Виолета Комитова разговаря с представители на изпълнителя на сградата – „Артекс инженеринг“ и на Инициативен комитет „Лозенец“, както и с главния архитект на София арх. Здравко Здравков и с началника на ДНСК. В рамките на срещата бяха представени становищата на страните след решението на Върховния административен съд, че строителството на спряната преди две години сграда в столичния квартал „Лозенец“ може да продължи.

След като се запозна със становищата на страните, министър Комитова разпореди на ДНСК по-задълбочена проверка по случая. А в от Дирекция за национален строителен контрол увериха, че ще уведомят всички заинтересовани лица от резултатите на проверката в законоустановения срок.

Преди срещата строителят на небостъргача заплаши държавата с иск пред Страсбург, ако строежът бъде отново спрян. По думите на арх. Пламен Мирянов разрешителното за строеж на „Златен век“ е валидно най-малко до 19 ноември 2022 г. и всяко спиране на работата преди това би било проява на административен произвол.

От местния инициативен комитет, който се бори срещу издигането на небостъргача в столичния квартал обаче твърдят, че разрешението за строеж вече е изтекло. Убедени са, че ВАС не се е произнесъл по този въпрос, а е разгледал единствено информацията за отклоненията на обекта, фигуриращи в заповедта на ДНСК.

пазара на имоти 14.05.2021

Миграцията, повлияна от пандемията, раздвижи пазара на жилища

Силен старт на годината за пазара на жилища в София с три пъти повече сключени сделки за първите 4 месеца, […]

Прочети още
археологически парк 14.04.2021

Ще има археологически парк до разкрития Късноантичен мавзолей

Втори археологически парк до мястото на малко известния Късноантичен мавзолей в София ще бъде създаден до края на лятото. За […]

Прочети още