Министър Петя Аврамова: ще има контролно-измервателни датчици по националната пътна мрежа заради свлачищата


Ще има контролно-измервателни датчици по националната пътна мрежа заради свлачищата и срутищата. Това каза министър Петя Аврамова по време на гостуването си в Нова телевизия тази сутрин.

В предаването обаче Аврамова не даде точен отговор защо прогнозната стойност за ремонта на АМ “Тракия” е била 90 млн. лева в една посока, а по последни сметки и това, което днес и самата тя потвърди е, че стойността за 52-километровата отсечка ще бъде 70 милиона лева.

Не е коректно да се изчислява цената на един ремонт само на километър излят асфалт. Трябва да се включат и особености като терен и геоложки проучвания, например, обясни министърът на регионалното развитие и водата.

Аврамова сравни и цената на магистралите със съседни и други европейски страни.

На база на това сравнение, по нейните думи в България строителството на магистралите е едно от най-евтините.

За предстоящото изграждане на контролно-измервателни системи за превенция не само при свлачищата, но и при срутищата, съобщиха и от пресцентъра на министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Търсят се начини за проследяване на геодинамичните процеси не само при свлачищата, но и при срутищата.

Свлачище АМ Струма Кулата

Където е приложимо – ще се монтират датчици за превенция. В страната вече има изградени 225 контролно-измервателни системи на свлачища, а анализите от измерванията с кис-системи са необходими за получаване на реална количествена и качествена оценка на състоянието на свлачищните райони. Tова се прави с оглед на ранно прогнозиране и планиране на мерки и други превантивни действия, свързани с опазване живота и здравето на хората.

 

Нови 26 контролно-измервателни системи ще бъдат разположени в определените свлачища.

Общата площ на свлачищата е 6900 дка в 20 населени места, на територията на 16 общини. Посредством системите ще се предотврати рискът от свлачищни процеси за над 4000 жители.

Ще се направи и актуализация на методиката за оценка на риска от срутища по протежението на републиканската пътна мрежа.

Това беше решено на среща между ръководството на АПИ с представители на академичните среди. В срещата участие взеха представители на Геологическия институт при БАН и Университета по архитектура, строителство и геодезия. Включиха се и експерти от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ и Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“.

Ще се правят обходи и ще се наблюдават скалните масиви, а екипите ще разполагат с карти, които ще попълват, за да могат учените да анализират данните и да оценяват риска и да сигнализират за предприемане на превантивни мерки.