Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Министър Събев: Ще прекратяваме договорите с фирмите, които не изпълняват проектите по график

Всички строителни фирми, които изпълняват своите проекти по график и с необходимото качество имат нашата подкрепа. С останалите ще разглеждаме възможностите за прекратяване на договорите и обявяване на нови процедури, в които ще поканим да участват най-добрите международни фирми. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев по време на инспекция на железопътни проекти по линията София-Пловдив.

Министър Събев провери състоянието на жп участъка София-Елин Пелин.

Припомняме, че договорът за строителството му беше прекратен заради системно неизпълнение. На място генералният директор на НКЖИ Златин Крумов обясни, че от подписване на договора през 2016 г. са създадени всички условия изпълнителите да работят по цялото трасе, но напредъкът до момента е много малък. Жп линията в едната посока не е завършена и движението по нея е невъзможно. Това създава сериозни затруднения с графика за движение на влаковете вече няколко години.

Министър Николай Събев се запозна на място и с изграждането на два железопътни тунела между Елин Пелин и Вакарел.

Строителите представиха технологията, по която се изгражда най-дългия жп тунел у нас. Те информираха министъра, че до момента са прокопани 2 км от съоръженията и подчертаха, че при предишното ръководство на НКЖИ комуникацията е била доста нарушена. Налагало се е да чакат по 50 дни за издаване на необходимите разрешения за работа на персонала. Исмаил Доган, управляващ консорциума-изпълнител, посочи, че сега получават документите за 2 дни и благодари на министъра за доброто сътрудничество.

Министър Събев изрази позиция, че е редно изпълнителите да заведат дела срещу всички, които с действията си са препятствали изпълнението на този стратегически за страната проект.

снимки: МТС

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
жп линия 05.05.2022

НКЖИ прекрати договора за строителство на жп линията София – Елин Пелин

Предстои обявяване на нова процедура за строител на жп линията с прозрачни условия Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) прекрати договор […]

Прочети още
Царево 03.05.2022

Защо прекратиха договора за изработване на общ устройствен план на Царево?

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) прекрати по взаимно съгласие договора с фирмата, на която бе възложено изработването на […]

Прочети още