Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Министър Шишков: Имаме да строим още 1200 км магистрали

Иван Шишков

Строителството на малката част от магистралите бе превърнато в огромен театрален празник, заяви регионалният министър.

Строителството на малката част от магистралите, които имаме, бе превърнато в огромен театрален празник. За съжаление на финала, при рекапитулацията какво се е случило, се оказа, че имаме да строим още 1200 км магистрали. Това коментира в телевизионното предаване „Честно казано“ министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Той подчерта, че тези магистрали са важни за развитието на България, но за да ги построим бързо, ще трябва да сменим икономическия модел, давайки ги на концесия.

„Строителният бранш разбира, че моето предложение има смисъл, надявам се и политиците, защото и проверките, които показахме, и случващото се със строителството като цяло са показателни, че трябва да променим модела на инвестиране и строеж на магистралите. Така ще се реши и спорът-с наличните средства кой обект да се строи приоритетно и кой да се ремонтира“, коментира арх. Шишков. Според него разликата ще е огромна, защото концесионерите ще строят с по-високо качество, за да не се налага да правят често основни ремонти, т.е. този, който строи магистралата, ще е най-заинтересован от качественото строителство. По думите на регионалния министър пътните фирми у нас също могат да се включат в концесионирането на определени пътни участъци.

Пътищата се поддържат, но те са в лошото състояние, защото не са построени добре.

Така регионалният министър коментира нападките на определени политици, че липсата на поддръжка в последните две години е причина за лошото им състояние. „Когато не са строени както трябва, се налага да им се прави основен ремонт на седмата година от пускането им в експлоатация, а не текущ. Същото е и когато правиш основен ремонт, скрит като текущ, без нужната строителна документация“, обясни арх. Шишков. Той подчерта, че служебното правителство е възложило обществени поръчки за пътно поддържане и напомни. Разплатени са и законните ремонти, възложени през 2021 г. без да е имало осигурени налични средства за тях. „Хаосът започна именно тогава – били са заявени множество дейности без да са финансово обезпечени“, каза арх. Шишков и добави, че сегашното ръководство на АПИ не обявява ремонти, а има само наследени възлагания.

И не забравяйте – следвайте ни във Facebook – най-интересното предстои!
10.03.2023

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Подготовката на 20-то издание на форум BUILDINGSTYLE започна. Датите тази година са 21-24 ноември, а мястото вече ни е добре […]

Прочети още
19.11.2019

85% от приходите на тол системата отиват за ремонти

85% от приходите от пътни такси, постъпили от е-винетка и тол, ще се инвестират в ремонти, поддържането, рехабилитацията и изграждането […]

Прочети още