Виж 1към1

Hörmann увеличава капацитета си в областта на системите за контрол на достъпа

Прочети още

Министър Шишков: Липсват 40 милиона лева от строителството на АМ „Тракия“

Качеството на вложените материали също е под въпрос, твърди министърът

Между 12,5% и 17,5% и 40 млн. лв. липсват от изграждането на лот 2 „Стара Загора – Нова Загора“ и лот 3 „Нова Загора – Ямбол“ на автомагистрала „Тракия“. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков на съвместна пресконференция с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Двамата представиха резултатите от съвместни проверки на двете министерства и на Агенция „Пътна инфраструктура“, направени заради лошото състояние на пуснатите в експлоатация през 2012 г. отсечки.

Данните от проверката показват драстични разминавания между проекта за строеж на магистралата и реалната дебелина на асфалтовата настилка.

До десет дни се очакват и резултатите от пробите за качеството на вложените материали в изграждането на магистралата. По думите на строителния министър на пръв поглед будят сериозно съмнение. Данните за лот 2 показват, че приблизителната обща дебелина на наличната конструкция е 103 см при проектна 120 см. Това означава, че липсват приблизително 12,5% от пътните платна на стойност 17,5 млн. лв. Отсечката от магистралата е с разрешение за строеж от 08.04.2010 г., пусната е в експлоатация на 27.06.2012 г. А стойността на строителните дейности е почти 138 млн. лв. с ДДС.

При лот 3 на АМ „Тракия“ загубите за държавата надхвърлят 23 милиона лева

При лот 3 между Нова Загора и Ямбол, който също е с разрешение за строеж от 2010 г. и е пуснат в експлоатация през 2012 г., е установено, че приблизителната обща дебелина на наличната конструкция е 105 см при проектна 120 мм. За строителството на този лот са платени почти 134 млн. лв. „От двете платна на участъка липсват около 17.5% от материалите, които е трябвало да се вложат по проект. Щетата за държавата е за над 23,6 млн. лв. Имаме дори места, в които са положени 166 мм асфалт при 220 мм по проект“, посочи арх. Шишков.

По думите на министрите основните нарушения са, че износващият пласт и биндерът са с по-малка дебелина от предвидената.

Положените основни асфалтови пластове също са със значително по-малка дебелина. Подобно е положението и с циментостабилизираната смес, вложена в основния пласт, която дори не показва свързаност.

Загубите за държавата ще са сериозни, защото предстои на двата лота да се извърши основен ремонт, който ще е на доста висока цена.

Това подчерта регионалният министър. Той допълни, че МРРБ и МВР ще работят заедно, за да установят отговорните лица, допуснали извършването на тези нарушения. „Със сигурност фирмите за надзор на двата лота носят отговорност, но ще търсим виновни и сред държавните институции, приели обекта“, каза още Шишков. Т

„Очаква се скоро да приключи и досъдебното производство за злоупотреби с пари за строежа на магистрала „Хемус“.

Това информира министър Демерджиев. Около строителството на аутобана има две досъдебни производства, водени от прокуратурата, които са за злоупотреби. „Дълъг период от време действията по тях са били блокирани, но от месец и половина се работи интензивно. Възложените ревизионни производства през лятото на 2021 г., които е трябвало да проследят паричните потоци за строежа на „Хемус“, не са били завършени и не са били в необходимия обем. С усилията на НАП, някои от тях са завършили вече и са дали възможност да се продължи работата по досъдебните производства“.

МРРБ: Основен ремонт, прикрит като текущ, на пътя Югово-Лъки
Проверки на ДНСК също с редица установени нарушения

Министър Шишков информира още, че е приключила и проверката на ДНСК на възложените от АПИ дейности по договорите за текущ ремонт. При нея са установени огромен брой пътища, на които е направен основен ремонт, под прикритието на текущ. Установени са 47 обекта с обща дължина 285 км.

Проблемът е, че за разлика от текущия ремонт, за основния са необходими разрешително за строеж, както и друга документация, включително и въвеждане в експлоатация с нужната гаранция от фирмата изпълнител, защото става дума за изграждане на нови съоръжения, уширяване на пътни участъци и прочие. Подобен е проблемът и с ремонтирания участък от АМ „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора, където под прикритието на текущ ремонт е направен основен по метода „студено рециклиране“, но с навлизане в пътното легло при ремонта. Това заобикаляне на правилата е установено в общо 7 обекта с дължина от над 168 км. В 18 от ремонтираните републикански пътища с дължина 283 км е констатирано, че е правен текущ ремонт с елементи на основен. Текущ ремонт е констатиран при 419 отсечки с обща дължина 2428 км.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Комитова 19.10.2021

Комитова: Ремонтът на AM Тракия е направен като текущ, а не като основен – няма Акт 16, няма гаранция

Ремонтът на магистрала „Тракия“ в участъка между Чирпан и Стара Загора на стойност 200 млн. лв. е минал като текущ […]

Прочети още
Хемус 05.11.2021

Авансите за АМ „Хемус“ – 60 милиона лева, изнесени в сакове и чували

На брифинг министърът на вътрешните работи Бойко Рашков и представители на ГДНП и НСБОП представиха резултатите от извършените проверки за […]

Прочети още