Министерски съвет удължава извънредната епидемична обстановка до 15 юли


Министерски съвет прие удължаване на извънредната епидемична обстановка по предложение на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Предложението ми се базира не само на последните данни, които ги знаем, а и на задълбочен анализ за развитието на болестта у нас”, отчете той. По думите му, след 9 юни има значително завишаване на отчетените бройки на носителите и болните от коронавирус.

„От 27 май до 9 юни среднодневният брой на заразените у нас е 26 души. От 10 до 23 юни нараства до 84 случая на ден“, аргументира министърът решението си. Той обясни, че е увеличен и броят на изследванията, като има 36 лицензирани лаборатории.

Ананиев подчерта, че нови или стари тежки мерки няма да се въвеждат, а ще се заложи на тези, които се прилагат сега. „Това е забрана за влизане на територията на страната и карантиниране на лица от определени държави, хигиена на ръцете, физическа дистанция, дезинфекция, носене на маски на закрити обществени места и дистанционна форма на работа и ограничаване на събирането на групи хора. Силно ще завишим контрола, мерките трябва да се спазват”, заключи здравният министър.

Снимка: cross.bg