Виж 1към1

Експерти обсъдиха важните за Пловдив инфраструктурни проекти

Прочети още

МК: Още 5 милиона лева за култура и изкуство

 Допълнителни 5 милиона лева ще бъдат предоставени от правителството на Министерството на културата в подкрепа на сектора. Това обяви министърът на културата Боил Банов по време на пресконференция в Министерския съвет вчера.

Средствата ще бъдат насочени към творците и организациите през различни програми – 2,800,000 лева чрез програми на Министерството на културата и 2,200,000 лева чрез Национален фонд „Култура“ (НФК).

По програмите за създаване на нови сценични театрални, музикални и танцови проекти ще бъдат насочени по 500 000 лева за всяка, като същият размер средства са предвидени и за съвсем нова програма в областта на визуалните изкуства. За програмата за разпространение на вече готов музикален, танцов или театрален продукт е предвиден бюджет от 800 000 лева.

Национален фонд „Култура“ към Министерството на културата ще бъде отделно захранен с допълнителни средства, в отговор на очакванията за структурна подкрепа от страна на независимите творци и организации с милион и половина лева. Целта на програмата е да бъдат подпомогнати независимите професионални организации в областта на изкуството и културата и частни творчески пространства, развиващи дългосрочна дейност. Такива са малките авторски кина, циркът, пространства за изкуства, галерии и други, уточни министърът. Още 700 000 лева чрез фонд „Култура“ са предвидени за малки грантове за отделни артисти, които провокират с иновативно мислене и предлагат начини на изява на културен продукт чрез Интернет.

Отделно от допълнителните средства настоящият бюджет на НФК от близо 2 милиона лева е насочен към творците чрез съществуващите програми, част от които вече са стартирали, отбеляза министър Банов. Той припомни, че през последните 3 години Министерството на културата, с подкрепата на правителството, всяка година увеличава бюджета на Фонда с по 500 000 лева и от структура с малко средства и възможности той се превърна в сериозен инструмент в подкрепа на творците и културата в страната.

Тази година отново има възможности и за кандидатстване за финансиране по проекти на програмата „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, по сесиите на които се предоставят над 7 милиона лева за настоящата 2020 година за съвременно изкуство (т. нар. „Норвежка програма“ е финансов механизъм на Европейското икономическо пространство (2014-2021 г.), който предоставя средства, осигурени от Кралство Норвегия, Република Исландия и Княжество Лихтенщайн).

Продължават сесиите за разкопки на археолозите и тези за кинопроизводството, уточни още министърът на културата Боил Банов. „Няма намаление и ощетяване на бюджетите на хората, занимаващи се с култура и изкуство в нито една сфера“, увери министърът. Той добави, че средствата ще се отпускат по сериозни критерии, защото е важно изкуството, което се подпомага от държавата, да носи своята естетика.

Творците в същото време са максимално облекчени откъм условия и голяма част от задължителните до момента критерии са премахнати, като той посочи конкретно отпадналото изискване за процент за самоучастие от 10 % и увеличения процент за административни разходи до 35 %.

Предстои МК да публикува указания за работа на културните институти. „Всеки организатор на събитие или директор на културен институт обаче трябва сам да намери формулата как да работи съобразно мерките“, уточни министърът.

Сред тези, с които ръководителите на културни институти трябва да се съобразят, са разпределяне на посетителските потоци при влизане и излизане, по отношение на продажбата на билети на каса, разпределението на зрителите в залите шахматно, или така, че да се спазват санитарните изисквания и тези за запълване на капацитета до 30 % и задължителното носене на маски. Помещенията на закрито на галерии, музеи и кина, трябва да бъдат редовно третирани с дезинфектант и проветрявани.

Културни събития на закрито към момента все още няма да се провеждат, уточни министърът в отговор на въпрос. Позволява се на киносалоните да отворят, защото работата им не е свързана с представления на живо на сцената, обясни той. Залите ще бъдат отворени на по-късен етап, тъй като рискът при тях е все още сериозен. Наблюдаваме обстановката и ще решим кога и как, каза в заключение министър Банов.