Виж 1към1

Снимките от BUILDINGSTYLE 2023

Прочети още

Млади българки с награда от международен архитектурен конкурс

Младите български архитекти Магдалена и Златимира спечелиха награда от международния архитектурен конкурс Bauhaus Campus 2021. В надпреварата са се включили общо 1795 участници с 388 проекта от 82 страни, но именно техният проект за мобилен кампус The Mobile University е отличен със специална награда като един от 10-те най-добри.

интервю: Деница Митева

Здравейте, момичета! Ще ни се представите ли?

Ние сме Магдалена Андонова и Златимира Симеонова – преддипломантки към катедра История и теория на архитектурата в УАСГ. Този семестър разработваме два проекта, като единият от тях (по Сгради в исторически контекст) е по конкурсно задание. Заданието е за нов кампус на училището Баухаус в Десау, Германия. Водещ преподавател на проекта ни е гл.ас д-р арх. Анета Василева.

Ще ни разкажете ли подробности за проекта по конкурсното задание?

Заданието на проекта търсеше концептуален проект за новия кампус с конкретни локация и набор от необходими помещения. Конкурсът насърчаваше студентите да отправят по-смели предложения.

Ние решихме да преосмислим бъдещето на архитектурата и архитектурното образование.

Идеята ни е базирана на задълбочени проучвания върху глобалните и локалните проблеми и промени. Концепцията ни за мобилен, трансформируем, високо-технологичен, рециклируем кампус цели да удовлетвори променящите се нужди на бързоразвиващото се общество.

А как прилагате идеята в проекта?

Идеята за такъв кампус осъществяваме чрез използването на модулни елементи, което е характерно и за Баухаус след Първата световна война. Тези елементи са показани в изработения от нас каталог и могат да бъдат изградени от различни материали, по избор на ползвателя. Могат или да бъдат изработени на място от студентите в експерименталните университетски работилници, или да бъдат доставени по преизграденото железопътно трасе, преминавало някога през имота.

Има ли други предимства използването на модулни елементи?

Мобилният университет е и адаптивен към различен тип контекст. Размерът му може да варира спрямо съответните нужди. Характерно за сграда ни е, че може да се променя, а когато вече не е нужна, тя може да бъде разглобена, частите й да бъдат преизползвани или рециклирани.

На кого беше първоначалната идея и как я развихте?

Идеята е базирана на задълбочен проучвателен процес и многократни обсъждания с водещия ни преподавател. Тя е не просто хрумка, а съвкупност от множество последователно взети и обосновани решения.

Това първият ви съвместен проект ли е?

Познаваме се от сравнително скоро, но бързо се напаснахме и синхронизирахме да работим в екип. Съвместната ни работа започна през миналия учебен семестър, когато разработвахме други два проекта.

Златимира и Магдалена
С този проект вие спечелихте и престижна награда. Споделете подробности. Какво представлява наградата?

Проектът ни се нареди в първите 10 със специално отличие на журито. Съревновавахме се с 1795 участници и 388 проекта от 82 страни.

За нас това е голямо постижение, защото мерим сили с едни от най-добрите университети в света.

Наградата включва сертификат за отличието и обратна връзка от журито в конкурса, достъп до онлайн лекции и събития, безплатен архитектурен курс по наш избор, както и публикации в различни медии.

Това е наистина страхотно! Поздравяваме ви с постижението!

Много благодарим!

А има ли всяка от вас начертан план с какво и къде иска да се занимава след дипломирането?

Архитектурата е специалност, която разгръща множество разнообразни възможности за кариерно развитие.

Бихме искали да допринесем както за бъдещата архитектура, така и за опазването на съществуващия исторически контекст – като логично следствие от специализацията ни в катедра История и теория на архитектурата.

И двете сме обмисляли идеи за специализация в чужбина като част от бъдещото ни развитие. Ще се радваме да имаме възможността да практикуваме професията си в желаните от нас архитектурни студия. Но първата цел на хоризонта е успешна защита и на дипломните ни проекти. 🙂

конкурс
Табло на проекта, с който участват в международния конкурс.