Модерен и луксозен дом на слънчева енергия


Близо до Уайтфиш, Монтана, базирана в Сиатъл фирма Cushing Terrell Architects Engineers проектираха Confluence House – съвременен еко-съобразен дом. Кръстен на местоположението си, което е на пресечната точка на две реки, къщата служи за вила на семейство, което обича природата. Едната цел на дизайна е да намали визуалното въздействие върху ландшафта, но също така  архитектите са се опитали да намалят въздействието на сградата върху околната среда с енергийно ефективен дизайн, който включва слънчеви панели и естествена, устойчива на суша растителност.

Къщата е разположена на 10 акра, оградена от планините на Монтана. Тя се състои от три структури – основна къща, къща за гости и сграда за комунални услуги – разположени около затворен централен двор. За да съчетаят ниско разположените сгради с ландшафта, архитектите правят екстериорите в местно произведени тъмни дървени и каменни облицовки, разрязвани с изолирани прозорци от пода до тавана.

Основната част на къщата е разположена на малко над 200 кв.м., докато къщата за гости с 2 апартамента е отделена от основната къща и е свързана с покрита веранда. „Модел на ефективно пространствено планиране, няма коридори“,пише в изявлението на проекта. „Жилищните конструкции с плосък покрив позволяват на комплекса да изчезне в хоризонталната линия. Връзката на закрито / открито се подчертава чрез изобилието от остъкляване и палитрата от естествени материали“.

Заобикалящият пейзаж повлиява и върху озеленяването на защитения двор, който е засаден с местна, устойчива на суша растителност. Внимателно поставените камъни засилват приликите на ландшафта с околната среда. Поток преминава през двора и е естествен канал за дъждовната вода, която се излива от покрива.

Източник: Inhabitat.com