Модерна обществена сграда е направена от 10 контейнера


Yiduan Shanghai Interior Design превърна 10 корабни контейнера във впечатляваща структура за смесена употреба на шанхайския остров Chongming в Китай. Разположена на открито тревно поле, сградата е наречена „The Solid and Void” след разместването на корабните контейнери, които безпроблемно се свързват с външни пространства оградени от ъглови дървени елементи. За свързване на сградата с откритото, архитектите използват предимно естествени палитри от материали и стени боядисани в бяло, за да съчетаят структурата с пейзажа.

Поради отдалеченото местоположение и ограничението от тесните интериори на контейнерите, Yiduan Shanghai Interior Design решават да мислят нестандартно. Дизайнерите разширяват използваемата застроена площ на проекта до 1800 квадратни метра като добавqt „кухини“: външни платформи, оградени от дървени елементи, които разширяват интериора на контейнерите на открито.

„Добавените кутии, оградени от решетки, увеличават използваемата площ, отговарят на функционалните изисквания и формират контраст на твърдостта и празнотата с контейнерите“, обясниха дизайнерите. „Естествената светлина може да се филтрира през решеткитe, създавайки поетичен изглед на светлината и сенките. Контейнерите и новите кутии, произведени от тях, създават осезаема и припокриваща се архитектурна форма, което прави сградата модерна и футуристична. “

Триетажната сграда се състои от изложбена площ на първия етаж, кафене и ресторант на втория етаж и офис площи със заседателни зали на третия етаж. Големи прозорци изпълват интериора със светлина. Внимателно проектираната вътрешна циркулация предоставя различни гледки към пейзажа, докато хората се движат през сградата. Модерният и минималистичен вид на сградата спомага за запазване на фокуса върху естествената среда. Елементите на природата също са включени в крайния дизайн – от изкусно поставени скали, които пресичат пътеките към извиващия се поток, който минава през средата на сградата.

Източник: Inhabitat.com