Модернизират Планетариума в Смолян с 4 млн. лв.


ОП „Региони в растеж” отпуска 4 млн. лв. за модернизация на Планетариума в Смолян.

Освен цялостна реконструкция, ще бъде монтирано и ново оборудване в звездната зала.

Тежка беше миналата година за нас. На няколко пъти се налагаше да затваряме, заради епидемичната обстановка. Имахме обаче и доста интензивен период. Към момента отново сме затворени и не се очертава да отворим в близките месеци. Въпреки това тече подготовка за реализацията на голям проект, който очакваме в последните години”, обясни Марияна Хаджигенчева, директор на Планетариума в Смолян.

През тази година ще се случат четири затъмнения – две слънчеви и две лунни. Това е минимален брой затъмнения, който може да се случи за година. За съжаление те няма да могат да бъдат наблюдавани от нашата страна. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Марияна Хаджигенчева, директор на Планетариума с астрономическа обсерватория в Смолян. На 26-и май е първото лунно затъмнение, а второто е на 19-и ноември. Слънчеви затъмнения ще наблюдаваме на 10-и юни и на 4-ти декември.

Марияна Хаджигенчева отбеляза още, че Меркурий тази година ще бъде ретрограден три пъти. „Нека хората да не се страхуват от това, защото той е толкова често ретрограден, че не си струва да живеем в страх”, поясни още директорката на Планетариума в Смолян.

 

Вижте още:

В София откриват планетариума „Андромеда“

Проект обединява наука и дизайн в едно