Мостове, вдъхновени от парите на Европа


снимки: Интернет

На 1 януари 2002 г. в употреба влизат първите евробанкноти. На седем от тях са изобразени мостове, които никога не са съществували, тъй като заданието за дизайна на копюрите от Европейския монетарен институт е с основна тема „Епохи и стилове в Европа“, избягващо всякакво национално пристрастие.

 

FILE -- This combinated picture shows the fronts and backs of the future Euro bills from Germany. The Euro will become the official currency Jan. 1, 2002. (AP Photo/ECB/HO) --PICTURE HAS TO BE USED ENTIRELY WITHOUT CROPPING MANDATORY CREDIT: EUROPEAN CENTRAL BANK--

снимка: AP/EZB

 

Автор на измислените мостове е австрийският дизайнер Робърт Калина, а образите илюстрират тясното сътрудничество и връзка между Европа и света като цяло, но най-вече между страните в Европа.

Мостовете имат индивидуален облик и всеки от тях може да бъде разпознат като част от определен период на европейската културна история: класически, античен, римски, готически, ренесансов, бароков, Рококо, желязо и стъкло, съвременен. Спазена е и най-важната уговорка – изобразените обекти не съществуват. Заради гръмката идея за обединена Европа, или въпреки нея, съоръженията са измислени и абсолютно „неутрални“.

 

Проект „Мостовете на Европа“, Робин Стам

 

Обаче холандският дизайнер Робин Стам, вдъхновен от изображенията върху банкнотите, решава да ги превърне в реалност. Неговият проект „Мостовете на Европа“ започва сякаш на шега.

 

bridge2

bridge3

 

„Мислех, че ще е забавно да копирам нещо, което виждаме всеки ден.“, казва Стам пред Шпигел и допълва „Когато говорих с градската управа на Ротердам, те също сметнаха, че това е забавно и се ентусиазираха да изпълнят проекта.“

Това поставя началото на проекта, а идеята е реализирана в новоизграждащо се жилищно предградие на Ротердам   – Spijkenisse, където имало нужда бъдат изградени точно седем моста.

bridge5

За изпълнението на проекта си, Робин Стам събрал екип от дизайнери и инженери,  да изпълни проекта си, който по първоначални изчисления е трябвало да струва около 1 милион евро. Градската управа на Ротердам се съгласява да плати допълнителнителните разходи зарадии възможността за презентиране на предградието.

bridges-of-europe-robin-stam

Да, мостовете са вече завършени. Те са точни копия на отпечатаните върху банкнотите – конструкция, форма цвят. „Исках да придам на мостовете подчертано театрално присъствие, да приличат на сценичен декор” – разказва Стам, който за строежа им излива оцветен бетон в специални дървени калъпи, за да постигне заложените в банкнотите цветове.

 

bridge11

От 2013 година всички седем моста около новият квартал са готови и се използват от велосипедисти и пешеходци, които не споделят еднакво мнение за съоръженията. Но дори да не ги харесват първоначално, когато разберат историята им, ги определят като забавни.

Оранжевият мост е първият изграден в Холандия, чийто първообраз е върху копюрата от € 50.

bridges50

Вторият завършен мост е червеният, изобразен на банкнотата от €10.

Мостът от банкнотата от €5 изглежда така:

bridges5_1

 

Мостът от банкнотата от €20 е в друг нюанс синьо:

bridges20

 

Мостът от банкнотата от €100:

12704285505_8c8d1839e6_c

Мостът пък от €200 оживява така:

bridges1

А това е мостът от банкнотата с най-висок номинал – €500:

bridges500