Може ли прозрачно дърво да замени стъклото?

Знаете ли, че прозрачното дърво е в пъти по-производствено и изолационно ефективно пред стъклото?


прозрачно дърво

Екип от учени на университета в Мериленд разработиха нов метод за производство на прозрачно дърво. Използван предимно за жилища, хартия и гориво, дървеният материал е една стъпка по-близо до подмяната на стъкло и плексиглас.  Напредъкът в работата на специалистите е и потенциално нов път за екологично устойчиво строителство, тъй като прозрачният дървен материал е в пъти по-производствено и изолационно ефективен пред стъклото.

Не е стъкло, а е прозрачно дърво.

Към момента една от основните спънки при изработването на прозрачно дърво е процесът на делигнификация, който премахва дървесната тъкан, за да намали абсорбцията на светлина. По-ранни методи за делигнификация на материала са изисквали големи количества вредни химикали и енергия, а това е резултатирало като отслабване на дървесната структура. Екипът от Мериленд обаче въвежда оптимизирана стратегия, която модифицира лигнина, вместо да го отстранява като прилага метод на соларно химическо изчеткване.

Процес на делигнификация.

За производството на прозрачно дърво екипът използва минимално количество енергия и химикали.

Процесът включва прилагане на обикновен водороден пероксид (често използван за обезцветяване на коса), последвано от излагане на UV светлина. Така хромофорите, отговорни за цвета на дървото, се модифицират и спират да действат като абсорбиращи светлина, а дървото от кафяво става напълно бяло. Накрая с помощта на епоксидна смола се запълват побелелите вече пори в структурата на дървото, “отговорни” за разсейването на светлината. А това запушване от своя страна води и до оптичната прозрачност.

Простотата и ефективността на този метод, според учените, създава предпоставка за вълнуваща иновация в архитектурното приложение на прозрачно дърво. В глобалния контекст на зеленото строителство бъдещите дървени прозорци ще предоставят нова възможност за бърз, икономически ефективен и чист продукт за приложение в архитектурата.

Източник: University of Meryland / снимки: Department of materials science and engineering. Заглавна снимка: freepik

 

Вижте още: 

 

10+ пъти, когато архитектите отказаха да отрежат дървото