Мракът става ден в малък норвежки град


Слънчевата светлина е от решаващо значение за нашето здраве, добро настроение и цялостно благосъстояние Градовете по света, които нямат пряка слънчева светлина през годината, имат много жители, които се нуждаят от витамин D. Освен това, животът в постоянен мрак изглежда ужасно меланхоличен. Все още хиляди хора живеят на места, където не виждат пряка слънчева светлина в продължение на месеци. Това не означава, че не се нуждаят от нея, те просто се зареждат с търпение и  чакат по-светлото утре.

В Rjukan има около 3 386 жители и 104-метров водопад, който осигурява лесен достъп до генериране на големи количества електроенергия. Всъщност почти винаги е светло в Rjukan с изключение на декември и януари, но това се отнася за почти цялата Норвегия заради полунощното слънце. Различното в Rjukan са именно заобикалящите го планини, които спират пряката слънчева светлина от септември до март – или за цели два сезона!

За да даде на местните жители поне малко слънце, градът е осигурил 5 милиона норвежки крони за инсталиране на огледала!

Тези слънчеви огледала, разположени на 450 метра над града, проследяват движението на слънцето и го отразяват по посока на градчето.

Един от местните жители казва, че жителите на  са свикнали да живеят без слънчевата светлина. „В крайна сметка не мислиш за това. Но това… Това е толкова топло. Не само физически, но и психически. Мисленето се затопля.“, коментира жителя на града.

Тази идея обаче носи и своите критици, които определят проекта като трик и загуба на много пари само за малко слънце. Но много критици иразмислили, след като забелязват, че тази идея не само е предоставила на местните жители необходимото слънце, но и е помогнала да се привлекат повече туристи в града.

Идеята за слънчевото огледало за пръв път идва от основателя на града, г-н Сам Ейд, през 1913 г. Той разбира значението на слънцето и се опитва да създаде огледало за слънце, но за съжаление не успява. Според туристическия сайт на Норвегия, „идеята отново бе възприета през 2005 г. от Мартин Андерсен, художник и жител на града. През 2013 г. огледалото беше официално инсталирано – 100 години след идеята. “

Източник: BoredPanda.com