Виж 1към1

Най-високите небостъргачи в света през 2021 г.

Прочети още

МРРБ: Пътният бранш да стои встрани от политическите интриги

протест

Все по-дълбоки и непреодолими изглеждат проблемите между протестиращите пътностроителни фирми и служебния кабинет, и в и в частност Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

В изявление във връзка с протестите на пътния бранш от МРРБ са категорични, че задължени за плащането на трудовите възнаграждения на работниците и на служителите, заети в пътно-строителните фирми, са лицата, с които те имат сключени договори. Подчертават, че с никого от протестиращите нямат трудово-правни отношения.

„На11 октомври 2021 г., председателят на УС на Браншова камара „Пътища“ Стефан Чайков информира обществото пред медиите, че заплатите се изплащат и няма съкратени работници, което навежда на мисълта, че протестът не е свързан с трудовите възнаграждения, а има политически подтекст“, се казва в изявлението.

Убедени сме, че по-добре е пътният бранш да стои встрани от политическите интриги, защото пътищата са на всички български граждани, те нямат партиен цвят.

Продължават от МРРБ, според които никой не се нуждае от нагнетяване на политическо напрежение. Според тях финансовите претенции на бранша трябва да бъдат отправени към следващото Народно събрание, което може абсолютно легитимно да реши проблемите.

„За зимното поддържане 46-ият парламент осигури 100 милиона лева, които ще отидат в пътния бранш не под натиска на улицата и не с политически цели, а срещу изрядно оформени двустранни споразумения между АПИ и съответните фирми“. В това са категорични от регионалното ни министерство.

КСБ и ББК „Пътища“: Няма разединение в строителния бранш
Среща между КСБ и ББК „Пътища“.

Междувременно на среща между представители на ръководствата на Камарата на строителите в България (КСБ) и Българска браншова камара „Пътища“ (ББКП) остават обединени около отстояването на интересите си и се противопоставя на всякакви опити в публичното пространство да бъде внушено, че браншът е разединен, заявяват в своя позиция.

На срещата са обсъдени проблемите с липсата на възлагане от страна на АПИ на зимна поддръжка на републиканската пътна мрежа; неразплатените дейности по договорите за технически ремонт и поддръжка; драстичното повишаване на цените на строителните материали.

„Двете организации остават на позицията си за оставка на служебния регионален министър арх. Виолета Комитова“, заявяват още от бранша, готови за пореден протест.

Петият национален протест на пътищарите ще се състои днес, 12.10. (вторник) от 8:30 до 12:00 ч. пред Министерски съвет.

* заглавна снимка: БГНЕС/архив

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
строителство 11.10.2021

Комитова: В строителния бранш има дълбоко разделение – малка група фирми са с аванси, а други нямат

В строителния бранш има дълбоко разделение на фирмите. Една малка група са получили от държавата аванси общо за 1,4 млрд. […]

Прочети още
фирми 08.10.2021

МРРБ с ново предложение към пътностроителните фирми

МРРБ предлага споразумение, според което дължимите от държавата средства към пътностроителните фирми да бъдат изплатени в разумен период напред. Т.е. […]

Прочети още