Виж 1към1

Огромно, синьо „О“ – нова жилищна сграда

Прочети още

МС одобри още 2,3 млн. лева за ремонта на Славянобългарския манастир в Атон

Атон

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2021 г. в размер на 2,3 млн. лв. Средствата са предназначени за довършване на ремонта и реконструкцията на източното крило на Славянобългарския манастир „Свети Великомъченик Георги Зограф“ – Атон.

Източното или Банското крило на манастира в Света гора е построено преди двеста години. Към момента продължават започнатите през 2019 г. ремонтни и реставрационни дейности, като конструктивното му укрепване е извършено в значителна степен.

С реализацията на планираните дейности ще бъде възстановен автентичният облик на манастира, който през вековете е бил стожер на българската духовност. Поддръжката и грижата от страна на държавата са с цел да бъде съхранен славянобългарския характер на манастира „Свети Великомъченик Георги Зограф“. 
Необходимите средства ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2021 година.

За манастира

„Свети Георги Зограаф“, наричан още Зограафски манастир, е българският православен манастир в монашеската република Света гора на полуостров Атон, Гърция. Той е един от най-големите на Света гора и стои на 9-о място в йерархията на светогорските манастири.

По исторически данни манастирът е основан от трима братя-благородници от Охрид – Аарон, Мойсей и Йоан (Иван) Селима – през 919 г., по времето на император Лъв Мъдри. За основател на манастира се считазографът (живописец) Георги, чийто подпис на гръцки стои под светогорския устав, издаден от император Йоан Цимисхий в 972 г. А първото свидетелство за монаси-българи в манастира е от 1169 г. Към днешна дата манастирът се обитава от около 20 монаси и 10 послушници.

Вътре в обителта се намират три черкви и шест параклиса, a вън от нея – още 8 параклиса. По стените им са изписани образите на голям брой български светци: Иван Рилски, братята Кирил и Методий, техния ученик Наум Охридски и др.

Днешните манастирски сгради са сравнително нови, от 18-19-и век.

Атон
Гледка от камбанарията на манастира към кубетата на главната църква (1801), водосветницата (1899), северозападното жилищно крило (1883) и църквата „Св. Кирил и Методий“ (1895).

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
кръстова гора 16.05.2021

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Пътят до Кръстова гора ще бъде затварян всеки ден до 20 май между 7.00 и 18.00 ч., предупредиха от АПИ. […]

Прочети още
света марина 17.07.2021

Манастирът в село Каран Върбовка – домът на Света Марина, чиято памет почитаме днес

текст и снимки: Силвия Петрова Днес отбелязваме един от най-големите православни празници, отдаващ почит на Света Марина! Денят е особено […]

Прочети още