Музеите в Европа се адаптират към условията на пандемията


Музеите в Европа се адаптират към новите мерки за коронавирус, като някои вече отвориха с повишени хигиенни мерки, а други предлагат виртуални обиколки за тези, които искат да продължат да ценят изкуството по време на карантината, разказва Еuronews.

В Швейцария на музеите беше разрешено да отворят отново от 11 май с нови мерки за защита от COVID-19.

Музеят Бейелер в Базел въведе билети, важещи само за определено време, за да контролират струването на тълпи вътре. Вътре в музея също така са поставени и средства за дезинфекция на ръцете и допълнителни тоалетни.

Персоналът ще бъде защитен с плексигласови прегради и ще носи лицеви маски, а хората ще бъдат помолени да се стоят на 2 метра от другите, докато са вътре.

В него в момента има изложба на американския художник Едуард Хопър, чиято работа много наблюдатели вече свързват с днешната ситуация на социално дистанциране.

Хопър често показва хора, които изглеждат като затворници в собствените си домове, тези, които си седят у дома си и виждат нещо, което за нас е невидимо и това е много емблематично за тази криза„, каза за AFP уредникът на изложбата Улф Кюстер.

Макар повечето европейски държави да започнаха да облекчават ограниченията на карантината, не всички музеи в тях са в състояние да отворят отново.

Затова някои предлагат иновативни начини да показват изложби.

Например парижкият Лувър предлага виртуални посещения по време на карантината на Франция.

Също в Париж, музеят Jacquemart-André предлага 360-градусова виртуална обиколка на картините на Уилям Търнър. 60-те акварели и 10 маслени картини, представени в изложбата, гостуват от лондонския музей Тейт.

Въпреки че Франция облекчи някои мерки на карантината още на 11 май, повечето музеи в страната все още са затворени, но се готвят да отворят отново през следващите седмици.

Снимка: Fondation Beyeler.