MVRDV отваря изгубените канали на Хага


В опит да възстанови изгубената част от природата в Хага, MVRDV представи предложение за повторно отваряне на каналите на града. Те датират от 17- ти век, но са запълнени между 1910 и 1970 г. Проектът е създаден в партньорство с местната общност и се казва „GrKchten Open” като основната цел е да се възстанови достъпа до водните пътища и да се съживи разрушената част от историческия център чрез въвеждане на нови програми от плавателни канали .

Проектът за градска ревитализация също би донесъл екологични ползи, като въведе естественото местообитание за ред живтони обратно в центъра на града. Като седалище на правителството на Холандия, Хага поставя по-малко акцент върху каналната си система в сравнение с други холандски градове, исторически по-зависими от търговията. Докато много от каналите са пресушени и запълнени, в края на 20-ти век местното движение за опазване на историческия център на града започва да се раздвижва. През последните години движението се разраства със засилени темпове като иска възобновяване на изгубените канали.

Един от най-забележителните сътрудници на каузата е местният жител Ширийн Пойк, който е съосновател на „GrKchten Open“ и през 2018 г. покани своя съсед, партньорът на MVRDV Ян Кникер, да участва. Работейки съвместно с местните квартални организации, наскоро MVRDV представи план за повторно отваряне на каналите до град Хага. Дизайнът предлага възстановяване на главните канали и създаване на планове за малките канали, които могат да бъдат преработени в „градски активатори“ и използвани като плавателни канали, канали с декоративни цели, и дори сърф канали.

Основните канали ще бъдат определени от тематични „маршрути“, включително зелен маршрут, креативен маршрут, шопинг, кулинарен и спортен маршрут. „По целия свят квартали като стария център на Хага формират основата на туризма и осигуряват идентичност на един град, но в Хага някак този древен и невероятно очарователен район е бил забравен“, казва Уини Маас, архитект и съосновател на MVRDV . „Районът предлага изключителна възможност за градско възстановяване, което ще укрепи местната икономика и ще направи скок напред в енергийния преход на града.“

Източник: Inhabitat.com

Снимки: MVRDV