MVRDV показа Green Villa – офисна сграда от ново поколение


MVRDV разкри проекта Green Villa – поразителна сграда със смесено предназначение, разположена сред зеленина на холандското село Синт-Михелгестел. Създадена в сътрудничество с Van Boven Architecten, четириетажната зелена сграда ще бъде разположена в южния край на града и ще използва решетъчна система, която ще помещава голямо разнообразие от саксийни растения, храсти и дървета. Проектът е важен за селото и ще насърчава устойчивостта с подобрено биоразнообразие и улавяне на въглерода.

Green Villa ще е разположена 1400 квадратни метра и ще разполага с ново офисно пространство на приземния етаж за предприемача и клиента, Stein, още подземен паркинг.

Формата на сградата е свързана със съществуващата градска тъкан и приема формата на мансарден покрив, използвана на съседните сгради. Възможна е и нова архитектурна типология с поразително пищна фасада, която ще помогне на структурата да се слее в реката, полетата и дърветата.

„Този дизайн е продължение на нашите изследвания за сгради без фасади и с радикално озеленяване“, обясни Уини Маас, основател на MVRDV. „Идеята за  градските паркове като оазис в града от миналия век е твърде ограничена. Нуждаем се от радикално „зелено потапяне“, както ще бъде показано в книгата The Why Factory, ние също трябва да покриваме покривите и високите фасади със зеленина. Растенията и дърветата могат да помогнат за компенсиране на емисиите на CO2, охлаждане на нашите градове и насърчаване на биологичното разнообразие. “

Фасадата ще бъде съставена от „стелаж“ от рафтове с различна дълбочина, за да поддържа „триизмерен денбоар“, а всяко растение ще има своя собствена табелка с допълнителна информация. Растенията ще се поливат целогодишно с напоителна система управлявана от сензор, която използва рециклирана дъждовна вода. Строителството е планирано да започне през 2020 г.

Източник: MVRDV