MVRDV превръща покрива на пазар в зеленчукова градина


MVRDV вече приковаха вниманието на света върху нов проект – този път в южния град Тайнан. Създаден в сътрудничество с местната архитектурна фирма LLJ Architects, пазарът за плодове и зеленчуци Tainan Xinhua е пазар а открито, който ще служи не само като важен център за хранителната верига на града, но и като нова обществена дестинация. Сградата ще бъде покрита с вълнообразен зелен покрив, който ще бъде достъпен за обществеността и ще се използва за отглеждане на зеленчукови култури.

Поради големия си размер, пазарът на плодове и зеленчуци ще бъде разположен в крайградски район, но стратегически разположен в близост до магистрала и обществени транспортни връзки за удобство на търговците, купувачите и посетителите. Обхващащ площ от близо 20 акра, пазарът ще включва пространство за търговия, логистика, съхранение във фризери, сервизни помещения, ресторант, административни офиси и др.

„Тайнан, по мое мнение, е един от онези градове, които са толкова красиви, поради тяхната природа, селско стопанство, ферми, морето и планините”, казва Уини Маас, съосновател на MVRDV. „Пазарът на Тайнан може да се превърне в сграда, която символизира тази красота, тъй като допълва пейзажа и околната среда. Той е напълно функционален и обслужва нуждите от търговия, но терасовидният си покрив с колекцията си от продукти за отглеждане ще позволи на посетителите да се възползват от пейзажа, докато бягат от суматохата долу.“

Първата фаза на развитие ще бъде открита структура, покрита с вълнообразен, терасиран зелен покрив Всяка тераса на покрива ще бъде посветена на отглеждането на различна култура – като ананаси, ориз, рози и чай – и ще бъде обзаведена с пейки и маси за пикник, за да може посетителите да се насладят на околните гледки. Пазарът трябва да бъде завършен в края на 2020 г.

Източник: MVRDV