Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Място, родено от сънищата – този проект ще ви превърне във фенове на устойчивата архитектура

С темата за устойчивото строителство и архитектура много често се спекулира. На моменти дори звучи като понятие без референт, все едно „устойчивост“ може да означава и всичко, и нищо. И все пак, ако погледнем на темата като стремеж не просто към покриване на съвременните изисквания за строителство и архитектура, а като нов начин на мислене и световъзприемане – по-близо до природата, подсилвайки, а не източвайки ресурсите й, то стремежът към екологично чист начин на живот и понятието за устойчива архитектура придобиват съвсем друг смисъл. За щастие, има много примери по света, които го доказват. И архитекти, които проектират устойчиви домове в пълния смисъл на всичко онова положително, което можем да предположим… И тези домове, сякаш родени от сънищата, идват, за да ни покажат, че има смисъл в стремежа към насърчаването на устойчив начин на живот. А да не говорим, че са и естетически и визуално вълнуващи!

Именно такъв е спиращият дъха жилищен проект в Мексико – Living In The Noom (Да живееш в сънищата), който се предлага със собствена вертикална гора и слънчеви панели:!

Проектиран от мексиканското архитектурно студио Sanzpont Arquitectura в сътрудничество с Pedrajo Arquitectos, Living In The Noom ви поставя в центъра на природата, но и на лукса.

И определено оборва всяка нездрава представа, че подобен стремеж към екосъобразен начин на живот трябва да е свързан с по-малко или повече аскетизъм. Напротив! 🙂

Дизайнът е фокусиран върху триединството “уелнес, устойчивост и гъвкавост”. Комплексът е изграден от 3 жилищни сгради с триъгълна форма. Архитектурата им е подчертана от вертикални бамбукови канали и вертикални гори, растяща по външните им фасади. И за финал, всяка от тях е структурно завършена с покривна тераса, решена като малка градска градина към която има и обща трапезария, в която всеки може да си приготви сам храната, а покривът й е „облечен“ със соларни панели, които подмагат захранването на жилищата с електроенергия.

Победител в множество архитектурни конкурси от световен ранг, включително и Платинената награда на WA Awards 2021, Living In The Noom интегрира множество биоклиматични и устойчиви стратегии.

Сред тях са събиране на дъждовна вода, отделяне на отпадните води, влажни зони за пречистване на сиви води (*между 50 и 80 % от битовите отпадъчни води се отделят като сиви), компостна площ и др. А вертикалната гора, освен че осигурява докосване до природата, също пречиства въздуха, проникващ в домовете и помага за естествената климатизация (или за справяне с т.нар. ефект на топлинния остров).

Дизайнът на Living The Noom определено е всичко, което бихте искали от една сграда.

архитектура

Архитектите се стремят към създаването на общност за хора, която се фокусира върху техните индивидуални нужди. Затова създадат наистина многостранно пространство, в което, разположените три 5-етажни сгради които заемат едва 30% от общото зелено пространство. Разбира се, предвидили са и разкрасителни центрове; зони за медитация; паркове; външни и вътрешни басейни. Има и арт работилници и дори органична градина, в която да се отглеждат здравословни плодове и зеленчуци.

Интериорът е не по-малко вълнуващ!

Предлагат се по-малки и по-големи апартаменти – от 60 до 120 кв.м., с 1, 2 или 3 спални. А уникалното архитектурно оформление позволява на всяка стая да има достъп до достатъчно индиректна слънчева светлина.

Интериорният дизайн, в синхрон с цялата архитектурна концепция, също е решен в меките земни тонове и естествените материали. Разпределенията на всяко жилище са така направени, че от всяка точка на дома да има достъп до естествената вентилация на въздуха. Всеки детайл е внимателно обмислен, за да се предложи оптимално ниво на комфорт.

Място, родено от сънищата…
архитектура
архитектура
Устойчива архитектура в Мексико.

Архитектите казват, че всяко едно от решенията им помага за намаляване на консумацията на енергия. Включително от осветление и климатизация с цели 85%. А за компенсиране на останалите помагат слънчевите панели на покрива и високоефективната LED система.

Проект на SANZPONT ARQUITECTURA в сътрудничество с PEDRAJO+PEDRAJO ARQUITECTOS // Снимки: World Architecture Awards

Харесайте страницата ни във Facebook – най-важното предстои!

13.07.2021

Кратка история на „цъфналите“ сгради – от Вавилонските градини до зелените фасади днес

Бумът на архитектурните проекти на сгради с фасади, „облечени“ в зеленина и богата растителност, не е просто модерна тенденция. Напротив, […]

Прочети още
12.07.2021

Бетонът среща бамбука в необикновения свят на Guha

Бетонът среща бамбука в необикновения, едновременно новаторски, но и традиционен подход в работата на индонезийското архитектурно студио RAW Architecture. Начело […]

Прочети още