Виж 1към1

5 отличителни признака на лошия лидер и какви рискове крие това?

Прочети още

Място за детски усмивки: детска градина, вдъхновена от гората

детска градина

Вдъхновени от гората и любопитството в очите на децата, архитектите от HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro създадоха поредното вдъхновяващо място за децата – детска градина, напомняща малка горска лаборатория.

Поредният изключителен пример за това как трябва да изглежда съвременната детска градина на специализираните в проектирането на детски центрове и съоръжения архитекти, се намира в градчето Ацуги, Япония. На обща площ от 340 кв. метра осем вдъхновени от природата елементи се сливат в пространството, за да създадат място, където децата могат да играят и да изследват заобикалящия ги свят.

Отвореният план на тази детска градина е решен на няколко нива. Множеството просторни ходови пътеки в интериора, освен за разпределение на зоните, служат и като „тренировъчни“ площи за децата – за да могат да се движат повече и непрекъснато, дори в затвореното пространство на детската градина. Цялата сграда е оградена с прозорци, за да могат децата да имат и непрекъснат визуален контакт с външния свят. А изобилието от естествена зеленина и растения също имат преднамерена цел – наблюдавайки развитието им през различните сезони, децата могат да видят и разберат част от промените, които се случват в природата.

Свобода на движението.

Отвореният план на помещенията е доказателство, че дори в ограничено по площ пространство свободата на движение е възможна. Преминавайки от една зона за игра в друга, малчуганите „неизбежно“ са поставени в ситуация на непрекъснати тренировки и упражнения.

Гора в интериора.

В целия интериор са разположени различни видове растения, дръвчета, цветя и храсти… С тях децата се чувстват така, сякаш се намират в малка гора. Едновременно с това те могат да наблюдават различните процеси на растенията през сезоните – растеж, разлистване, цъфтеж и други, трупайки опит и нови знания.

Ателие с формата на пещера.

Пещерното ателие, предназначено за игра и обучение, е заобиколено от ниски стени. „Потопени“ в него, децата могат да се концентрират върху рисуването или други дейности, развиващи фината моторика. Да творят далече от очите на възрастните, без да се разсейват.

Вътрешните стени на тази обособена зона представляват черна дъска, на която децата могат да пишат, рисуват с тебешир, да излагат своите картини или да играят с магнити и какво ли още не…

Да не изстинат!? 🙂

Прави ли ви впечатление, че нито възрастните, нито децата се притесняват да ходят боси и да седят на „студения под“, който определено би шокирал „класическата“ българска баба?

Библиотека за откриватели.

Непосредствено до пещерното ателие, по продължението на една от по-тесните пътеки, е разположена библиотеката. По рафтовете са подредени различни по интереси и предназначение детски книги и енциклопедии. А между тях има и няколко аквариума с рибки и насекоми, чийто живот децата могат да наблюдават и изучават непринудено.

Избери си книга…

Тайната пътека…

До библиотеката на малките изследователи се намира и тясна пътека с рафтове с играчки. Тази зона за игри е с източно изложение, за да може слънчевата светлина да огрява пространството през огромните прозорци.

Детска градина

Хайде да играем!

Кой съм аз, кой си ти?

Огледалните стени отразяват не само интериора, но и провокират въображението на децата да изследват отразяващите се форми и да опознават себе си, своите усмивки или намусени физиономии 🙂 .

Позволението да пишат и рисуват по огледалните повърхности както себе си, така и всичко, което им хрумне, е още една причина малчуганите да обичат да се задържат в тази част от детската градина.

Какво се „крие“ зад огледалата?

Огледалните стени всъщност ограждат пространството, отредено за тоалетните за децата. И въпреки че тоалетната е в класната стая, едва ли някой би се притеснил от факта, именно заради огледалата, които непрекъснато подсещат за общата атмосфера в тази горска детска градина, изолирайки по елегантен начин сервизните помещения.

Време е за хапване.

Дори мястото, предназначено за закуска или обяд е просторно, неформално, непретенциозно…

А изрисуваните стени са още едно намигване към целта на архитектите – да създадат детска градина, напомняща горска лаборатория за любопитни изследователи.

Забележете, че височината на кухненския плот е съобразена с размерите на децата, а не на възрастните… Така малките могат сами да избират и решат колко и какво да ядат като приготвят обяда си сами или поне да си сипят от тази храна, която им се хапва.

За проекта:

Архитекти: HIBINOSEKKEI, Youji no Shiro

Площ: 340 кв. м.

Година: 2021

Всички снимки: HIBINOSEKKEI

Производители/обзавеждане: @aroma, Bozo, Kids Design Labo, Runon, Solso

Детска градина – план

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
14.12.2018

Snøhetta проектира супер модерна детска градина

Международната архитектурна фирма Snøhetta, със седалища в Осло и Ню Йорк, има дълъг списък с отличителни сгради навсякъде по света. Техният […]

Прочети още
хайме хайон 04.03.2021

Детска радост, фантастичен дизайн от Хайме Хайон!

Уникалната MOKA Garden в Hyundai Premium Outlet Space 1 е първият проект на световноизвестния дизайнер Хайме Хайон в Южна Корея. […]

Прочети още