Виж 1към1

Това е най-скъпият пентхаус в Америка – искат му космическите $250 милиона

Прочети още

Мястото на велосипеда в малкия апартамент

Интериорни идеи за собствениците на малки жилища, които имат велосипед

Допреди няколко години на колоезденето се гледаше предимно като възможност за развлечение и разходка в свободното време. Днес обаче, в условията на климатична криза, растящи цени на горивата, както и с една идея по-добрите градоустройствени планове за велосипедистите, велосипедът придобива все по-голямо значение като вариант за придвижване за много хора.

Какво да правим с велосипеда си обаче, когато не го караме, особено ако живеем в малък апартамент и нямаме гараж или мазе, в които бихме могли да го приберем? Това е въпрос, пред който много собственици на алтернативното превозно средство се изправят, а други пък не се решават на стъпката да си купят велосипед, именно защото няма къде да го съхраняват.

Спокойно – интериорните дизайнери са го измислили! Ето някои от най-практичните решения, които ни допаднаха:

И така, ако нямате складово помещение или навес в жилищната сграда, в която живеете, за да приберете велосипеда си, трябва да му намерите специално място между четирите стени на дома си.

Окачете велосипеда на стената!

Това може би е най-простото и практично решение -да окачите велосипеда на свободна стена в апартамента.

Има няколко модела подпори или куки, които се предлагат на пазара, но вие със сигурност можете да създадете и сами уникално решение, което да отговаря по-добре на вашето пространство. Можете да го окачите хоризонтално или вертикално, според желанието и характеристиките на мястото. Освен това, когато не го карате, може да изпълнява и ролята на декоративен елемент в интериора.

Има и уловка обаче – за този подход е нужно да почиствате грижливо велосипеда преди да го окачите на стената, защо в противен случай ще я цапа всеки път, когато го прибирате. Друг вариант е да помислите за миеща се стенна повърхност, която можете да почиствате лесно, без да се налага да пребоядисвате стената всяка седмица. 🙂

Снимка: Cycloc

Мебели и рафтове по поръчка с предварително предвидено място за велосипеда.

Ако имате възможност да проектирате мебелите в дома си по поръчка, можете да обмислите и проектирането на рафт или друго място, което да се използва за съхранение на вашия велосипед, независимо дали това означава, че е интегриран в по-голям гардероб или в ниша.

Димитър Цанев
В този интериор архитектът създава не просто място, а витрина за велосипедите на семейството.

Друга възможност е да поръчате метални пръти, които можете да монтирате от пода до тавана. А впоследствие можете да окачите велосипеда си на различна височина.

CaSa – Colombo and Serboli Architecture. Фотограф:© Roberto Ruiz

Продават се и готови „закачалки“ за велосипеди, тип пилони. Те са практични от гледна точка на това, че позволяват да ги местите при преустройство или смяна на жилището.

Снимка: Feedback Sports

Велосипед на тавана

Окачването на велосипед на тавана може да бъде добра алтернатива за получаване на повече свободно пространство в апартамента.

Най-лесният начин да направите това е да поставите две куки на тавана, за да го окачите с главата надолу, на колелата. В този случай е необходимо да се провери дали таванът е достатъчно издръжлив, тоест не е с гипсов картон, който не би могъл да издържи теглото на велосипеда и ден.

Снимка: bicycle2work

Разбира се, по-удобен начин е да се сдобиете със специална стойка за окачване на велосипед на тавана. Такива се предлагат във всички по-големи спортни магазини. Освен че ще ви спести време, ще ви спести и усилия при окачването и свалянето на велосипеда, защото има предвиден механизъм за целта.

Снимка: Zero Gravity Racks

Ако сте се насочили към това решение, не забравяйте преди това да прецените възможностите и височината на помещението. Все пак е добре да запазите нормалното функциониране на пространството.

Снимка: Timberlake Studios

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
22.07.2019

Музей в Швеция се захранва от въртене на велосипеди

Датската архитектурна фирма COBE разкри проект за нов научен музей в шведския университетски град Лунд, който ще се захранва не […]

Прочети още
17.08.2022

Дървена сграда демонстрира възможностите на адаптивната архитектура

Regenerative Highrise предлага уникална концепция за устойчива, адаптивна, многоетажна архитектура, предназначена „за всеки град по света“. Проектът за Grønland, един […]

Прочети още