На 84-години почина великият Кристо


Кристо, българският художник, известен с опаковане на емблематични архитектурни забележителности и сгради, включително Берлинския Райхстаг и нас-старият мост Понт Ньоф на река Сена в Париж почина на 84-годишна възраст.

Христо Владимиров Явашев, известен на света като Кристо, е починал от естествена смърт в апартамента си в Ню Йорк на 31 май, съобщават от офиса на твореца.

Художникът е известен с мащабните си инсталации, които започва да създава заедно с покойната си съпруга Жан-Клод през 60-те на 20 в.

Те включват опаковането на германския Райхстаг в Берлин през 1995 г. със 100 000 кв. м сребърна материя, вързана с 15,6 км синьо въже. Сградата стои опакована за 2 седмици.

През 1968 г. двамата оковаха  средновековна кула и фонтан в Сполето, Италия.

През 1974 г. – 250-метров участък от градските стени (Porta Pinciana) в Рим и целия мост Понт Ньоф в Париж през 1985 г.

Кристо изживя живота си докрай, той не само мечтаеше за онова, което изглеждаше невъзможно, но го осъзнаваше“, се казва в изявление от офиса му.

Художествените произведения на Кристо и Жан-Клод събраха хората в споделени преживявания по целия свят и работата им продължава в нашите сърца и спомени.“ – се казва още там.

Кристо продължи да създава инсталации и след смъртта на съпругата си на 18 ноември 2009 г. През 2018 г. временната скулптура наречена London Mastaba (лондонският Мастаба) беше монтиран на езерото Serpentine в Хайд парк, Лондон (на снимката отдолу), което бележи първата им голяма скулптура във Великобритания.

Тя е съставена от огромна купчина ярко оцветени варели, а конструкцията и беше и кулминацията на над 60 години работа.

Последният му проект, L’Arc de Triomphe Wrapped, беше да опакова парижката Триумфална арка в 25 000 кв. м сребриста рециклируема материя и 7 000 метра червено въже. От офиса на Кристо заявиха, че ще продължат да с работата по този проект, с амбицията да го завършат през следващата година.

„Кристо и Жан-Клод винаги са ясно да давали да се разбере, че техните произведения в разработка, трябва да бъдат продължени и след смъртта им. По желание на Кристо опаковането на Триумфална арка в Париж, Франция, все още е плануван за 18 септември – 3 октомври 2021 г.“ – обясняват още от офиса им.

Изложба за творчеството на Кристо и Жан-Клод ще бъде открита и в центъра на Жорж Помпиду в Париж на 1 юли.

1983 г. Обградените острови, залив Бискейн, Маями, Флорида. 

Кристо е роден на 13 юни 1935 г., в същия ден като Жана-Клод, в Габрово, България. Той разказа своята житейска история и обсъди някои от най-известните си творби в ексклузивен документален филм от 2 части, заснет от Dezeen миналата година.

1974 г. Брегова линия, Нюпорт, Род Айлънд. 

Роден съм в България и избягах от комунизма на запад на 10 януари 1957 г.“, разказва той в филма. „Срещнах Жан-Клод през ноември 1958 г. и взаимно се влюбихме.“

Живеехме в Париж между 58 и 64 година. Бях толкова беден, нямах студио и живеех в една стая. Започнах да работя с малки кутии, консервни кутии с промишлена боя. От консервите с по-малки размери, аз се преместих на варелите с по-малки размери. Наех гараж извън Париж, когато започнах да работя с истински варели.“

1976 г. Бягащата ограда, Калифорния.  

Монументалните произведения на изкуството нямат конкретно значение и са отворени за интерпретация, разказва Кристо на Dezeen. „В крайна сметка аз и Жан-Клод винаги бихме казали, че не знаем какъв е проектът“, допълва той. „Всяко тълкуване на проекта е законно, дори най-критичното и най-позитивното.

2005 г. Портите, Центръл Парк, Ню Йорк. 

И завършва: „Ето защо се радвам на тези проекти. Те имат отворени измерения, които поглъщат всичко.“

2016 г. Плаващите кейове, езерото Изео, Италия