Виж 1към1

Novacolor – предложение в категория „Довършителни работи“

Прочети още

На гости в BAU Academy – първият по рода си строителен хъб в България

Ако сте човек от строителния бранш, то със сигурност вече сте чули за BAU Academy, която през 2021 г. отвори врати в София. А ако не сте, сега е моментът да се “поправите”, защото тук, в модерна среда, се случват много интересни и полезни събития. Всички подробности днес ни разкриват Нина Вълчева и Мая Симова, част от екипа, който стои зад идеята и реализацията на първата по рода си такава платформа у нас.

Интервю: Ани ДАМЯНОВА, Деница МИТЕВА

Снимки: BAU Academy /заглавна, от ляво надясно: Кристина Григорова, Нина Вълчева и Мая Симова/

Какво е BAU Academy?

Нина: BAU Academy е обучителна структура и комуникационна платформа, която цели подпомагане въвеждането на актуални и иновативни технологии в различни области на строителството. Накратко – платформа, която може да организира или проведе разнообразни събития в областта на архитектурата и строителството.

Защо да се обърнат към вас фирмите в бранша?

Мая: Защото ние предлагаме партньорства и обучения, организираме професионални събития и стажове, отдаваме под наем споделени работни места, зали и демонстрационни пространства на фирми в строителния сектор. На второто ниво в Академията имаме модерно оборудвани 15 работни станции, подходящи за архитекти и проектанти на свободна практика, както и за специалисти извън София, пътуващи до столицата. За хора, които биха желали да се възползват от гъвкаво работно място, паркинг, зала за срещи и сервизни услуги в BAU Academy.

Нина: Т.е. хора, които искат да работят в архитектурно-строителна среда, но нямат самостоятелен офис в София, са добре дошли тук. Споделените работни места или залите за срещи могат да бъдат наети според конкретните нужди, по график. Предимството е, че идвайки тук, имат възможността да общуват с колеги, да си помагат с казуси, да комуникират и пр.

Имаме и наематели, които са търговски представители на дадена марка продукти, но нямат офис площи в България. На тези колеги предлагаме работно място и демонстрационна площ, както и постоянно средище с архитекти, проектанти и специалисти от бранша въобще. На тяхно разположение е и Зала за срещи, а когато пътуват – и услуга “рецепция”, с посрещане и настаняване на клиентите или партньорите.

На първото ниво, където са рецепцията и конферентната зала, имаме и просторна изложбена площ с мобилни постаменти, на които компаниите могат да излагат новите си продукти пред посетителите на събитията.

Цялото пространство на академията е решено изключително гъвкаво и мобилно, за да може да се трансформира според нуждите на клиента или събитието“.

Сред големите ползи на тези, които избират да изложат продуктите си тук, е, че един архитект например, посещаващ конкретно събитие в BAU Academy, или наемащ споделеното работно пространство, вижда в изложбената зона и много други продукти и решения, които могат да му бъдат от полза. Наемателите получават и свободен достъп до всички обучителни събития, организирани от BAU Academy и ежедневен нетуъркинг в професионална среда, както вече споменахме. В пакетите от услуги са включени удобства за ползване на паркинг, рецепция, копирна машина и високоскоростен интернет, топли напитки и вода.

Разкажете ни за тези събития?

Мая: Те са част от широкия пакет услуги, които предлагаме. Академията организира и дава безплатен достъп до специализирани уебинари/семинари/хибридни събития за инженери, архитекти, проектанти, инсталатори, строители, предприемачи. Презентират се най-модерни технологии в строителството за повишаване компетенциите и професионализма на заетите в тази индустрия.

Нина: По този начин BAU Academy предоставя възможности на участниците в строителния процес да колаборират и да имат избор, да откриват надеждни и устойчиви решения, да адаптират лесни, изпитани подходи в своите проекти и да оптимизират своите разходи и време. Много компании, дори и такива с представителства в България, също предпочитат ние да им организираме събитията, защото за тях така е по-лесно, пестят ресурси и най-вече – време.

Има ли място за студенти при вас?

Мая: Да, разбира се. Работим и със студенти. Ние посредничим в намирането на стажове в партньорски фирми и впоследствие някои от тези стажанти могат да започнат работа в тези компании, според нуждите им от определени специалисти.

Нина: Партнираме си и с университетски преподаватели, технически консултанти, експерти от бизнеса, български и чуждестранни лектори, търговско-индустриални камари, браншови сдружения и асоциации.

Какви са целите, които си поставяте за развитие на Академията тази година?

Нина: Целта ни е да превърнем BAU Academy в строителен хъб, към който да приобщим архитекти, проектанти и строители специалисти. Т.е. място, което да обединява общността в търсене на решения по определени казуси, намиране на фирми, предлагащи тези решения и пр. Т.е да бъдем медиатор между всички страни в процеса, с цел да насърчаваме една по-плодотворна конкуренция.

Разкажете ни малко повече за обучителните курсове, които организирате.

Нина: Всяка една фирма от бранша, която има желание да направи обучение със свои продукти или услуги, може да се обърне към нас. От една страна организираме целия процес, а от друга – свързваме производителите или доставчиците с потребителите – архитекти, проектанти, строители, инженери.

Какъв тип събития организирате?

Нина: Например, организираме събития за чуждестранни фирми, които нямат представителство у нас, нямат проникване и искат да достигнат целеви пазар. По предварително зададени критерии организираме цялата им кампания. От достигане до целевата аудитория чрез всички възможни канали на комуникация, до организация на присъствието й на събитието (онлайн или на място). А презентатор на фирмата провежда самото обучение. Има и случаи, когато компанията иска не тя да представи продуктите си, а да се проведе под формата на дискусия по даден проблем. Тогава предлагаме експерт в областта, който да води срещата.

На тези фирми, които не са представени в България, предлагаме и пакет маркетингови услуги, който включва и човек, който отговаря за продуктите им, прави ценови оферти, среща се с клиенти. Грижим се технически да можем да обясним, покажем параметрите на клиента или най-малкото да дадем първоначалната информация, която впоследствие да бъде оформена като оферта.

Провеждали ли сте вече такива събития?

Нина: Да. Бих споменала “Инспектирай своя покрив” – за плоските покриви, проблемите и рисковете от срутване, когато има затлачване. Проектант направи представянето за нормите, климата и проблемите, а в контекста на проблематиката фирмата представи смарт решения с продуктите си. Съответно имаше и техен продуктов мениджър, който след дискусията отговаряше на конкретни, технически въпроси.

Едно от събитията, организирани в Академията.

А задължително ли е вие да организирате целия процес на едно такова събитие?

Нина: Не. Има и фирми, които сами организират презентациите и събитията си. В тези случаи ние предоставяме зала, техника, паркинг, демо площ, сървис. А предимството е, че събитието се случва в професионална среда.

Други фирми, като водещ производител на системи за сухо строителство например, също пожелаха да си правят събитията при нас, вместо в конферентна зала на хотел. Но бяха категорични, че щом сме Строителна академия, трябва и да си поизцапаме ръцете… И ние го направихме :). Създадохме уъркшоп зона с необходимото оборудване, след което техни инсталатори се заеха с конкретиката, за да я превърнат в работилница. Сега тук провеждат от 2 до 4 събития месечно за обучение на майстори с техните продукти. След провеждане на обучителния курс, следва изпит и сертифициране на тези, които са се справили.

Разбира се, от тази услуга и работилницата ни, която е с площ от 50 кв. м., може да се възползва всяка една фирма, която иска да обучава инсталатори. Залата е вътрешна и може да се използва през всеки сезон. А ние можем да им осигурим всичко необходимо. Включително и топлия обяд, за да не се налага да напускат Академията и да губят време.

Участниците, например строителите, които искат да се сертифицират за работа с даден продукт, плащат ли за тези обучения?

Мая: Специално за сертифицирането работим с компании, които си организират участниците сами. В зависимост от финансова им политика – някои заплащат такса на компанията, предлагаща тренинга с продукти, други са безплатни.

Ние организираме събития, обучения и търговски презентации на фирми, които са ни възложители, с цел популяризране на продуктите и технологиите им. Стремежът ни е да промотираме иновативни такива и залагането им в бъдещи проекти. Обученията са безвъзмездни за аудиторията – строителни предприемачи, архитекти и проектанти, инженери, изпълнители и т.н. , в зависимост от целевата публика на клиента. Всички страни са обхванати в процеса, в зависимост от темата на обучението.

Какви събития предстоят?

Нина: Доста са. Организираме поне 4 – 5 събития месечно. Едно от тези, които предстои е дискусионния форум на тема “Безопасност в тунелите при строителство и експлоатация”. Събитието ще се състои на 19 април, целодневно, под формата на дискусионна среща. Разделено е на два панела и ще се излъчва в хибриден формат.

Кой ще участва, знае ли се вече?

Мая: Ще има представители от държавни институции, пътно-строителни компании, проектанти и много експерти от бранша като цяло.

Към кого е насочено събитието?

Нина: Към строителните компании и проектантите, които работят в тази област. Пред тях има страшно много неясноти и проблеми, с които се сблъскват непрекъснато. Затова и събитието е дискусионно. Ще се включат и търговски компании, които ще предложат конкретни решения на проблеми с техни продукти и технологии.

Какви други събития планирате?

Мая: В процес на подготовка на съвместни събития сме и с КАБ и КИИП. Включително и на обучителни и сертифициращи курсове по компетенции за специалисти.

Нина: Планираме и серия от модулни събития под формата на мини технически панаири с допълващи се технологии. Тук ще участват компании, демонстриращи продукти или системни решения, като лекциите и дискусиите ще са част от програмата. Но за това ще ви разкрием в близкото бъдеще.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Константин Ачков 08.12.2021

Константин Ачков: Дизайнерът, който спечели BIG SEE Wood Design Award 2021

Аплодисменти за Константин Ачков! Дизайнерът, който за втори път грабна престижно международно отличие за дизайн в годишните международни награди на […]

Прочети още
23.03.2022

Силно начало на организацията на форум BUILDINGSTYLE

Скъпи приятели, Започна организацията на 19-то издание на форум BUILDINSGTYLE, който ще се проведе отново в СПА комплекс „Старосел“ от […]

Прочети още
Топливо АД