На разходка из пищната вила-манастир на архитекта Жак Гарсия (снимки)


Попитайте френският архитект и дизайнер Жак Гарсия защо е прекарал последните няколко десетилетия в грижи за Château du Champ de Bataille, прекрасна сграда от 17-ти век в Нормандия, и защо не е бил съблазнен от други стари имоти, които биха се възползвали от експертните умения. Отговорът на този въпрос идва от дъното на неговото сърце.

„Аз съм човек с една любов. Не мога да изневеря “, казва парижанинът, известен с това, че съчетава бляскав интериор на хотела, от Hôtel Costes и La Réserve в Париж до La Mamounia в Маракеш и NoMad в Манхатън. „Когато изневерявам, си тръгвам.“

Преди няколко години обаче, Château du Champ de Bataille достигна известна зрялост . В крайна сметка Гарсия намери това, което търсеше в Сицилия, където се натъкна на бивш манастир, също от 17 век, който се рушеше в подвижната скалиста местност в Ното, доста отдалечена, но все по-известен бароков град в югоизточния край на острова.

 

 

 

Подобно на самата Сицилия, отпечатаната култура в продължение на хиляди години от чужди нашественици,  иедновремешната власт на йезуитските монаси дават облика на мястото. Както Гарсия отбелязва: „Този ​​манастир от 17-ти век е построен върху вила Норман от 12-ти век, която замества мавритански дворец от 10-ти век, който замества римска къща от пети век, която замества гръцка вила от третия век преди Хр. Накратко, Champ de Bataille е просто роман в сравнение с епичната поема, която е 247 акра имение, което Гарсия е кръстил Villa Elena, в чест на византийската императрица.

„Света Елена, към която имам страст, е донесла Истинския кръст от Йерусалим в Константинопол, а след това от Константинопол в Рим“, казва той, добавяйки, че обмисля пътуване „Човек мисли, че би отишла в Сицилия. Името, което Гарсия дава на имота си, изглежда е предопределено колкото от провидение толкова и от личните предпочитания.

Работници сега проучват голямата галерия на Villa Elena, бална част, към която се присъединяват антични портьори, бродирани с перли, бюстове na римски императори от 17-ти век и табуретки от позлатено дървo.

Въпреки че думата манастир предизвиква лишения и сдържаност, входните врати на Villa Elena са отворени за пищност във ватикански стил, която е напълно подходяща за Сицилия, където преувеличаването и усъвършенстването са по-скоро правило, а не изключение. „Аз съм романтично футуристичен, а не носталгичен“, казва Гарсия. За него миналото не е просто вдъхновяващо, но завинаги живо.

Стаите са замразени с изкуствен мрамор и облечени със столове, маси и порцелани, направени през 19-ти век за кралски особи, сред които зетят на Наполеон Йоахим Мурат, за кратко крал на Двете Сицилии. Копринените пердета се изсипват като водопади от високи тавани на спалнята. В единия край на бляскавия басейн стои храм – той включва елементи от гръцки храм, където вътрешните стени са пищно боядисани.

Разбира се, преди да се превърне в музейно съкровище, Villa Elena прекара дълъг период в строителство. „Трябваше да ходя веднъж месечно по време на работа, за минимум тридневен престой.“, казва Гарсия. Повредена при земетресение през 1693 г. и възстановена с течение на времето, само за да изпадне в разруха още веднъж, рсградата е била в тежко състояние, когато Гарсия за пръв път й хвърля око. Без вода, електричество, стени и няколко свода, тя е била необитаема. „Просто казано“, казва архитектът, „ставаше дума за състоянието на Нотр Дам днес.“

Цъщо тревожен е бил фактът, че първоначалната земя е била отсечена и продадена от семейството, което е било собственик и пренебрегва манастира.Така че Гарсия си поставя за цел да възстанови площта, което отнема седем търпеливи, но в крайна сметка успешни години. „Не става дума само за собствеността на земята, а за това да бъдеш управител на тази земя и да знаеш, че нищо негативно няма да се случи с нея“, отбелязва архитектът. За което можем да му имаме пълно доверие.

 

източник: architecturaldigest.com

snimki: Oberto Gili