Виж 1към1

Най-високите небостъргачи в света през 2021 г.

Прочети още

На върха на скалата – къща отвъд реалността

къща на скалата

Първата ми асоциация, поглеждайки проекта на тази къща, положена на върха на скалата, беше за играта Тетрис. Втората – предположение, че може би не е Тетрис, а играта със змията, която всички имахме навремето в телефоните си. Спомняте ли си? Змията се върти по дисплея и се стреми да „изяде“ възможно повече кубчета, които в случая формират по-сложни кубични модели, превъщайки ги в идеалните съставни части на тази планинска къща – Mountain House.

Всяка една подобна асоциация обаче е напълно логична, защото говорим за проект на Милад Ештияги. Младият дизайнер от ирански произход, който стана световноизвестен именно с това, че в проектите си залага на драматични пространствени ъгли и „коварни“ локации, създавайки смели архитектурни проекти.

Издигната на върха на скалата, точно над водопад, Планинската къща на Ештияги е с идеална геометрична структура и стъклени фасади. По този начин дизайнерът успява да акцентира върху търсения в проекта ефект – едновременно за спокойно, но и смело бягство на съвременния човек от реалността.

Привърженик на устойчивия дизайн, Милад позволява на съществуващата околна среда изцяло да определя параметрите и цялостната структура на отделните сгради в общата форма.

Разположена на остров Куадра (край западното крайбрежие на Британска Колумбия), Mountain House се състои от три пресичащи се нива. Подредени вертикално едно върху друго, всяко от тях се състои от очертани кубчета, подчертани чрез дизайна на открити стъклени асансьорни шахти.

„Идеята на дизайна започва от основата, която вече беше там, на мястото на 4-те стари дървета. Искахме искахме да изградим нашия проект без да ги режем или преместваме. Така проектирахме около дърветата, а в пространството между тях направихме заден двор“.

Така представя „накратко“ проекта си Милад Ештияги.

„Разделихме проекта на три нива като се съобразихме с нуждите на клиента. Едното ниво е за родителите, а другото – за сина им и съпругата му. А тези две нива свързахме с трето, където са зоните за спорт и за релакс“.

Отворените пространства на всяко ниво представляват градини с различно предназначение. Всички обаче появили се в резултат на решението на дизайнера да „приплъзва“ оформлението на сградата между вече съществуващите дървета.

Тъмнината среща светлината.

Интериорът е доста мрачен (поне на пръв поглед) и малко напомня на „излязъл“ от ретро американски филм – с типичния си холивудски блясък, с дълги, тъмни коридори и грандиозни, ниско окачени осветителни тела.

Едновременно с това изцяло покрита със стъклени фасади, къщата предлага и достатъчно естествена светлина. Тя успешно хармонизира с интериорната „тъмнина“, за да постигнат идеалния баланс.

Смееш ли да опиташ?

Не бива да пропускаме да отбелижим и факта, че всички прозорци от страната на долината могат да се отварят. Чрез специални механизми те се трансформират в удобни балкони, от които ще ви се открие невероятна гледка към безкрайността. Разбира се, ако изобщо посмеете да стъпите на стъклените им, прозрачни подове…

Същински ескапизъм, не мислите ли!? 🙂

Не по-малко предизвикателство и към най-смелите е открият басейн с изцяло прозрачното си дъно.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
фасада ренде 27.05.2021

Тази фасада прилича на огромно ренде за сирене, но…

Поглеждайки в близък план фасадата на новия Научно-технически комплекс на Харвардския университет, определено първото, за което се сещаме, е огромно […]

Прочети още
къщата 27.04.2021

Дом създаден отвън навътре – от градината към къщата

Когато говорим за жилищно строителство, повечето проекти започват с планиране и проектиране първо на къщата, а след това и на […]

Прочети още